WinterWelVaart 2015

WinterWelVaart 2015

Verhalen over de maritieme geschiedenis van Groningen komen samen op de negende editie van WinterWelVaart. Aan de Groninger kades liggen historische schepen en De Verhalen van Groningen neemt u mee naar vroeger tijden met verhalencafés, films en exposities.  

WinterWelVaart 2015
WinterWelVaart in Groningen. - Foto: Bas Meelker

Wat hebben de garnalenkoningin uit Zoutkamp, de zilvercollectie van de Stad Appingedam en de pakhuizen aan het Hoge en Lage der A in Groningen met elkaar te maken? Alledrie vinden ze hun oorsprong in het maritieme verleden van de provincie Groningen. Appingedam had in de Middeleeuwen een open verbinding met de zee en vergaarde grote rijkdommen met de handel. Hetzelfde geldt voor Groningen, de handelsstad op het kruispunt van vele waterwegen. Het kleine Zoutkamp leefde eeuwenlang van de visserij, totdat het aan het einde van de negentiende eeuw de garnaal ontdekte; het kleine schaaldiertje bracht de Zoutkampers voorspoed en welvaart.

Exposities

Bijzondere buitenexposities vertellen op elke locatie over het ontstaan van de scheepvaart, handel en visserij. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar?

Appingedam: 12 december
Zoutkamp: 12 en 13 december
Groningen: 18, 19 en 20 december

Verhalencafés

Verhalen zijn er om te delen. Verhalencollectief Vertellus brengt spannende, ontroerende en grappige verhalen over het o.a. het maritieme erfgoed van Groningen. Daarnaast kunnen bezoekers ook zelf hun steentje bijdragen door hun herinneringen te delen.  

De verhalencafés vinden plaats in zowel Zoutkamp (12 december) als Appingedam (12 december) als Groningen (18, 19 en 20 december). Voor precieze tijden en thema's kijkt u op de overzichtspagina van onze verhalencafés.

De Verhalen van Groningen in beeld

Historische filmbeelden en gesprekken met kenners en ooggetuigen. De verhalen van de visserij in Zoutkamp, de Middeleeuwse handel in Appingedam en de maritieme macht van Groningen komen in beeld in een sfeervolle documentaire, waarin we treffende vergelijkingen vinden tussen de ambachten van toen en nu.

Meer informatie

Het programma van WinterWelVaart en de randactiviteiten worden nog aangevuld. Voor actuele informatie kijkt u op WinterWelVaart.nl.

Zie ook