Westrijd Sint Maartenlampion maken

Westrijd Sint Maartenlampion maken

De Groningse schooljeugd wordt uitgedaagd van een voederbiet een Sint Martinuslampion te maken. Volksvermaken Groningen heeft dit jaar 1.500 bieten besteld, waarvan echte ‘pronkjewailn’ gemaakt kunnen worden.

Westrijd Sint Maartenlampion maken
Een jongen toont vol trots zijn zelfgemaakte lampion, ca. 1930. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1785-26398)

Op zaterdag 29 oktober rijdt een boerenwagen boordevol voederbieten met een tweespan trekpaarden de Groninger binnenstad in. Het Groningse draaiorgel Pronkjewail rijdt al spelende mee tot aan het Waagplein en daarna naar de Westerkade/haven. Op het Waagplein vindt tussen elf uur en half één de jaarlijkse gratis uitdeling van voederbieten plaats. Daarna verplaatst de uitdeling zich naar de Westerkade/haven (13.00-14.00 uur). Ter plaatse zijn er demonstraties hoe je van een voederbiet een lampion kunt maken.

In een folder en op de website van Volksvermaken is een handleiding te vinden ‘Hoe maak je van een biet een lampion?’ De bieten zullen in de eerste week van november ook bij verschillende basisscholen, buitenschoolse opvang en buurthuizen worden bezorgd.

De lampionnenwedstrijd is op woensdagmiddag 9 november (16.30-17.30 uur) in het schip van de Martinikerk. Er zijn twee leeftijdscategorieën: tm 8 jaar en van 9-12 jaar. Tijdens de wedstrijd wordt het verhaal van Sint Martinus verteld, worden Sint Martinusliedjes gezongen en is er warme chocolademelk voor de deelnemende kinderen. Voor de makers van de drie mooiste lampionnen in elke leeftijdsgroep is er een prijs. Voor alle deelnemers is er een Sint Martinussurprise.

11 November is de dag...

Op vrijdag 11 november vindt in de Martinikerk een bijzonder Sint Martinusconcert (12.45-13.30 uur) plaats: een muzikaal samenspel tussen stadbeiaardier Auke de Boer, organist Eeuwe Zijlstra en het schoolensemble van de GSV o.l.v. Marcel den Os.

De Raad van Kerken van de stad Groningen verzorgt een Vesper in het koor van de Martinikerk (17.00-17.30 uur) Voor deze Vesper zijn leden van de Syrisch-Orthodoxe Christengemeenschap uitgenodigd.

<p>Kinderen staan met zelfgemaakte lampionnen voor de deur, 2014. - Foto: Karin Kleiverda</p>

Kinderen staan met zelfgemaakte lampionnen voor de deur, 2014. - Foto: Karin Kleiverda

Zie ook