Werkman: je komt 'm echt overal tegen

Werkman: je komt 'm echt overal tegen

2015 staat geheel in het teken van de kunstenaar H.N. Werkman, die 70 jaar geleden werd gefusilleerd in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. 

Werkman: je komt 'm echt overal tegen

Groninger Museum: Werkman, leven en werk

Het Groninger Museum brengt de tentoonstelling H.N. Werkman (1882-1945) Leven en werk.  In deze tentoonstelling zijn tot en met 1 november druksels en schilderijen, experimenteel drukwerk en de bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren voor De Blauwe Schuit te zien. De eigenzinnige ontwikkelingen in zijn werk laten een kunstenaar zien die zich steeds bleef vernieuwen, en die zich niet hield aan regels die anderen hem oplegden. Hij gaf zijn eigen draai aan de begrippen abstract en figuratief. 'Het resultaat is naar mijn aard, niet naar een princiep', schreef hij in 1942 aan een vriend. 

Wandelroute H.N. Werkman

De Verhalen van Groningen en Marketing Groningen hebben gezamenlijk een wandelroute ontwikkeld in het teken van kunstenaar H.N. Werkman. De 6 kilometer lange wandeling door het centrum van Groningen voert u langs diverse locaties, die belangrijk waren in het leven van Werkman. De route is verkrijgbaar voor € 1,50 bij VVV Groningen (in foldervorm) en tevens gratis te downloaden in de Groningen Routes app voor iPhone en Android. 

Meindert Talma speelt WERKMAN

"(...) de muzikale verbeelding die de Gronings-Friese popmuzikant maakte van het levensverhaal van Hendrik Nicolaas is aangrijpend en indrukwekkend", schrijft de Noordelijke pers over het nieuwe programma WERKMAN van Meindert Talma. In een liederencyclus brengt hij het roerige leven van de kunstenaar met originaliteit en gevoel voor humor onder de aandacht. 

Talma is als geen ander in staat om aan de hand van brieven, gedichten en prozafragmenten in de huid te kruipen van de Groninger kunstenaar. In zijn songteksten schroomt hij niet om zaken onverbloemd te verwoorden: over Werkman’s paradijselijke jeugdjaren in Leens, zijn (moeilijke) vriendschappen, zijn eerste vrouw Jansje Cremer, maar ook over zijn laatste levensdagen in de cel met de Groninger rijwielenhandelaar E. Glaudé. Talma speelt WERKMAN op 20 en 21 augustus op Theaterfestival Noorderzon.

Poplart Theatre: De omslag

Theatervoorstelling De omslag beschrijft een cruciale periode uit Werkmans leven: zijn artistieke bevrijding, nadat faillissement van zijn drukkerij niet meer blijkt af te wenden. Het verhaal wordt verteld door zijn jongste dochter Fie, gespeeld door actrice Joke Tjalsma (Iep!). Op de fundamenten van het kloostercomplex 'Germania' in Thesinge, speelt de voorstelling zich af in een houten kubus: het kleine mobiele Poplart Theatre. Poplart speelt De omslag van 3 tot 20 september.

Theatergroep Waark: Ik goa noar Tahiti

De voorstelling IK GOA NOAR TAHITI van theatergroep Waark is een bewerking van de film ‘Ik ga naar Tahiti’(1992) over de laatste dagen van Werkman, die kort voor de bevrijding van Groningen bij Bakkeveen werd gefusilleerd. IK GOA NOAR TAHITI gaat eind september op tour langs Assen, Leegkerk, Stadskanaal, Garnwerd, Veendam, Middelstum en nog veel meer locaties! De speellijst en de ticketverkoop vind je hier.

Expositie 'Groei op 't Hoogeland' - Landgoed Verhildersum

Werkman is geboren in het Noord-Groningse dorp Leens en groeide daar op. Landgoed Borg Verhildersum verzamelt met basisscholen verhalen en voorwerpen die te maken hebben met het dorpsleven in de tijd van Werkman. De kinderen, de ‘klasse(n)conservatoren’, maken hiervan tentoonstellingsmateriaal. Van 2 april tot 31 oktober wordt het resultaat gepresenteerd in een spannende, informatieve en professionele tentoonstelling in de Museumboerderij van Landgoed Borg Verhildersum, met en door de leerlingen samengesteld.

In het dorp Leens is een route uitgezet langs ca. 20 panden die iets vertellen over het dorp waar Hendrik en zijn broers Pieter en Tinus hun jeugd doorbrachten.

Zie ook