Waddentour – Droge voeten van Stad tot Wad

Waddentour – Droge voeten van Stad tot Wad

De Verhalen van Groningen organiseert in het kader van de Maand van de Geschiedenis droomritten door de provincie Groningen. Tijdens rondreizen in de museale bus de ‘DAM154’ kan het publiek op bezoek bij Groningse tot daad geworden dromen. Onderweg vertellen gidsen verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis. Op 3 oktober staat de busrit in het teken van 'Droge voeten van Stad tot Wad'.

Waddentour – Droge voeten van Stad tot Wad
Wierdendorp Ezinge. - Foto: Marcel Kerkhof

Gids Koos Lammerts vertelt u over het Reitdiepgebied waar we doorheen rijden op weg naar Garnwerd. De open verbinding met de Waddenzee heeft er eeuwenlang sporen achtergelaten. In Garnwerd stoppen we bij café Hammingh voor koffie of thee en een optionele lunch met typisch Groningse poffert. Uitbater Bert de Lange geeft een toelichting op dit oudste huiskamercafé van Nederland.

Daarna rijden we verder naar het schilderachtige wierdendorp Ezinge, waar we het Museum Wierdenland bezoeken. Een gids van het Wierdenlandmuseum vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de wierden en laat zien hoe men destijds de voeten droog probeerde te houden door te gaan wonen op wierden. We wandelen naar het hoogste punt van de wierde Ezinge en luisteren naar een toelichting op het afgraven van de wierde en bedijking van het land.

Waddendijk

Onderweg naar Pieterburen stoppen we bij een aantal oude dijkformaties die nog duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. Bij de Buitenplaats Noordkust in Pieterburen kijken we, onder het genot van koffie of thee naar een film over de vorming van en het belang van de Noordkust op het leven van mens, plant en dier.

Tot slot wandelen we door de kwelder naar de de Waddendijk. Dé dijk waarmee de droom is uitgekomen dat inwoners van dit gebied droge voeten houden. Het is verstandig om gepast schoeisel en kleding mee te nemen voor deze tocht.

Praktische informatie

De rit met de historische DAM154 begint en eindigen in de stad Groningen en duurt van ongeveer 12:00 tot 18.00 uur. De droomtocht kost € 20,- per rit, voor kinderen € 10,-. Voor €7,50 per persoon kunnen wij een lunchpakket voor u verzorgen. Kaarten + opgave lunch zijn vanaf 21 september te bestellen via de VVV Groningen: 0900-2023050 (€ 0.15/min), op het kantoor aan de Grote Markt 29 in Groningen of meld u hier aan.

Andere droomritten worden verreden op 10, 17, 24 en 31 oktober.

Door onverwachte omstandigheden kan het programma nog veranderen. Aan bovenstaande beschrijving kunnen geen rechten ontleend worden.

De DAM154, waarmee de droomrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen
De DAM154, waarmee de droomrit wordt verreden. - Foto: De Verhalen van Groningen

Zie ook