Wad een workshop

Wad een workshop

Van maart tot het najaar van 2015 worden er in het oostelijk waddengebied workshops gehouden op het land, de kwelders en het Wad. De eerste tocht is de zoektocht naar het verdwenen eiland Heffezand. 

Wad een workshop
Boring: zoeken naar de pleistocene ondergrond - Foto: Erfgoedpartners

De groep vaart met ‘De Boschwad’ naar het oostelijk waddengebied en onder leiding van een historicus, archeoloog, bodemkundige, geoloog en boorders wordt onderzoek gedaan: zoeken, rondwandelen en boren. 

Tot halverwege de 16e eeuw lag boven Pieterburen/Westernieland het eiland Heffezand. Hoewel het op de oude kaarten staat, weet niemand meer iets van dit eiland af. Toch stonden er huizen en kon je er hoogstwaarschijnlijk vanaf de wal heen lopen. Het is waarschijnlijk met de Allerheiligenvloed van 1570 voorgoed verdwenen. Het vermoeden bestaat dat de harde onderlaag van dit eiland nog te vinden moet zijn. Onder leiding van professionele boorders en wetenschappers gaan we in dit dynamische wadden gebied op zoek naar het eiland Heffezand.

Informatie

Datum: 19 april 2015
Vertrekplaats: haven van Lauwersoog
Tijden: 11:00 uur (vertrek), 24:00 uur (terug in de haven)
Kosten: € 40,- per persoon
Er kunnen maximaal 35 personen deelnemen.
Aanmelden kan tot 10 april door een e-mail te sturen.

Verschillende workshops

Van maart tot het najaar van 2015 worden er in het oostelijk waddengebied workshops gehouden op het land, de kwelders en het Wad. De workshops worden georganiseerd door Erfgoedpartners samen met andere instellingen. Door middel van deze zoektochten worden de inwoners uitgedaagd onderzoek te doen naar het verleden van dit gebied.

Tijdens de workshop wordt onder leiding van archeologen en geologen de bodem onderzocht en leert de deelnemer onder deskundige leiding goed om zich heen te kijken, en zijn omgeving anders te zien en te waarderen. En wie weet vindt de deelnemer iets dat van belang is. Denk aan een kloostermop of een oud stuk hout dat de wetenschapper weet te duiden. Een praktisch onderdeel is het zoeken naar de pleistocene ondergrond. Mogelijk hebben zich op de uitlopers van deze gronden de huidige eilanden gevormd. Er zijn nog namelijk weinig boringen bekend. 

De bijdrage voor deelnemers aan kwelder- en landtochten bedraagt € 10,-, voor boottochten € 40,- per persoon. Interesse? Bel dan naar Erfgoedpartners: 050 313 00 52 of stuur een e-mail naar: info@erfgoedpartners.nl

Zie ook