Voetbalopera 'Veendammer Wind'

Voetbalopera 'Veendammer Wind'

De opkomst en ondergang van SC Veendam, 1954-2013, speelt een rol in het collectieve geheugen van de Veenkoloniën. De club en het stadion zorgden voor onderlinge lotsverbondenheid en stonden symbool voor de trots en onverzettelijkheid van de streek en haar bevolking.

Frisse wind

De voetbalopera zal de dierbare herinneringen daaraan oproepen, maar tegelijkertijd verfrissen met een optimistische en hoopgevende blik op de toekomst. Er gaat in de zomer van 2019 een frisse wind waaien door de roemruchte Langeleegte. Niet voor niets heet deze opera dan ook ‘Veendammer Wind’.

Voetbal en inborst

Het mythische imago van SC Veendam en de Langeleegte inspireerde een groep mensen het verhaal over passie en strijd, heldendaden, succes, tegenslag en verdriet te verbeelden in een meerdaags locatietheater-spektakel. De verhaallijn concentreert zich op voetbal en de sociaal-culturele inborst van de Gronings-Drentse Veenkoloniën.

Veenkoloniaal Symfonieorkest

De voetbalopera wordt uitgevoerd door een cast van professionals en vrijwilligers en staat onder muzikale begeleiding van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest o.l.v. Lubertus Leutscher, een groot zangkoor en een popcombo. Bezoekers kunnen er op rekenen dat het aloude clublied ‘Aan de Langeleegte’ in aangepast arrangement onderdeel uitmaakt van het repertoire.

Randprogramma

Er is een omvangrijk randprogramma gekoppeld aan de Voetbalopera. Huiskamervoorstellingen, straatvoetbal in de dorpen voor basisschoolleerlingen, een Veenkoloniaal meisjesvoetbaltoernooi om de Henk Nienhuisbokaal, operalessen, een competitie balletje hooghouden voor het voortgezet onderwijs en de onthulling van een verhalenbank als eerbetoon aan SportClub Veendam.

Zie ook