Vier de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten

Vier de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten

Waar is Sinterklaas? De route van de Sint en zijn gevolg is vanaf de Noorderhaven tot en met de Grote Markt te volgen via de app 'volksvermakengroningen'. Dus download de app en volg de Sint!

Zaterdag 17 november komt Sint-Nicolaas in gezelschap van heel veel Pieten naar de Stad Groningen. Ook dit jaar wordt de intocht op verzoek van de Sint georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die dat al doet sinds 1947.

Tijdsplanning

13:00 Doorkomst van de schepen, inclusief de boot van Sint-Nicolaas, bij de Reitdieps kade.

13:15 Aankomst van de schepen bij Roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven.

14:15 Vertrek van de vrolijke stoet voor een feestelijke rijtoer door de stad.

15:15 Verwachte aankomst op de Grote Markt.

15:45 Na het officiële welkom door de burgemeester van de stad Groningen gaat Sint Nicolaas het Stadhuis binnen om uit te rusten van de feestelijkheden.

Vaarroute

Een aantal oude schepen, flyboarders, kanovaarders, en een zonneboot begeleiden de boot van Sint-Nicolaas en zijn Pieten. De schepen komen de stad binnen via het Reitdiep, varen langs de Wilhelminakade en het Hoge der A naar de Zuiderhaven. Muzikale klanken zijn er van shantykoor De Hunzevaarders.

Aankomst

De aankomst vindt plaats in de zwaaikom van de Zuiderhaven. Bij roeivereniging De Hunze gaan Sint-Nicolaas en de Pieten van boord en zetten ze voet op Groningse wal. Als welkom worden samen Sinterklaasliedjes gezongen.

Route door de binnenstad

De rondtoer start in de Praediniussingel. Hier staat het paard van Sint-Nicolaas, Amerigo, trappelend te wachten op de komst van zijn baas. Begeleid door muziekkorpsen, diverse bijzondere voertuigen, schoorsteenvegers, bijna 100 Pieten, oude wagens, oude brandweerauto, steltpieten, skelterpieten, Pieten op gekke fietsen, de rolschaatsgroep uit Winschoten die meegaan als sterren uit de musicals de Lion King en Aladin en een heel gek autootje, maakt de Sint een rondtoer door de stad met als eindpunt de Grote Markt. En zelfs Sam de Brandweerman loopt mee. De route door de binnenstad gaat van de Praediniussingel via de Westerhaven, A-weg, Brugstraat, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt, Kwinkeplein, Oude Ebbingestraat, Rode Weeshuisstraat, Oude Boteringestraat, Broerstraat, Oude Kijk in’t Jatstraat, Zwanestraat, Oude Boteringestraat, Rode Weeshuisstraat, Oude Ebbingestraat naar de Grote Markt.

Grote Markt

Na aankomst op de Grote Markt loopt Sint-Nicolaas samen met burgemeester Den Oudsten van Groningen langs de wachtende kinderen om ze een handje te geven en worden er onder begeleiding van de muziekkorpsen Avanti en Gruno’s Postharmonie Sint-Nicolaas liedjes gezongen. Daarna wordt Sint-Nicolaas officieel ontvangen op het bordes van het Stadhuis.

Tekeningen

Kinderen kunnen zelf een mooie tekening maken of een kleurplaat downloaden van de website www.volksvermakengroningen.nl en deze mooi inkleuren. Tekeningen en kleurplaten kunnen aan de Pieten worden gegeven tijdens de intocht. Als de naam en het adres erbij staan krijgen de makers waarschijnlijk een bedankkaartje van de Sint.

Zie ook