Verhalencafés over borgtuinen

Verhalencafés over borgtuinen

Heeft u nog oude foto’s of voorwerpen die verband houden met de borgtuin of kent u verhalen over de tuin? Misschien hebt u via uw (over)grootouders verhalen gehoord over werkzaamheden en tuinlieden. Weet u iets van oude of verdwenen planten en recepten of hebt u zelf bijzondere herinneringen aan de groene omgeving van de borg? Wij willen er graag het fijne van weten. Neem uw verhalen, foto’s, trouwreportages, voorwerpen, alles wat maar met het groene erfgoed rond de borg te maken heeft mee naar een tuin(verhalen)café bij u in de buurt.

Verhalencafés over borgtuinen
De befaamde rozentuin van de Menkemaborg. - Foto: Menkemaborg

Bij het grote publiek is in het algemeen niet zo veel bekend over de groene geschiedenis van de borgen, de borgtuinen. Het project Groninger Borgen en Tuinen dat Erfgoedpartners samen met de borgen heeft ontwikkeld, wil de historische borgtuinen in combinatie met borgen, omgeving en landschap onder de aandacht brengen van een breed publiek en daarmee de verbinding tussen omgeving, inwoners en borgen versterken.

Dit jaar zijn er vier borgen die informatie verzamelen. Komend jaar wordt er een vervolg aan het project gegeven. Er worden vier tuin(verhalen)cafés georganiseerd, rond vier verschillende borgen. Iedere borg heeft een speciaal programma met interessante informatie en achtergronden over de borgtuin, met daaraan gekoppeld een verhalencafé.

• Tuincafé Menkemaborg: dinsdag 8 november, 19.30 uur, (Schathoes) Menkemaborg Uithuizen
• Tuincafé Fraeylemaborg: dinsdag 15 november, 19.30 uur, Fraeylemaborg Slochteren
• Tuincafé Piloersemaborg: zaterdag 19 november, 13:30 uur, Piloersemaborg Den Ham; aanmeldingen via vriendenhamsterborg@gmail.com
• Tuincafé Verhildersum: datum en tijd nog vast te stellen, Museumboerderij Verhildersum Leens

Alle omwonenden en alle borg- en tuinliefhebbers zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Zie ook