Verhalencafés

Verhalencafés

Jouw omgeving, jouw woonplaats, jouw familiegeschiedenis en jouw verhaal.

Verhalencafés
Verhalencafé in Zoutkamp. - Foto: Jan Zeeman

Als De Verhalen van Groningen verzamelen wij verhalen van Groningers over Groningen en vertellen deze door. Verhalen leven, verhalen vertellen leert over de geschiedenis en zorgt voor verspreiding van de geschiedenis. Door de hele provincie zijn er historische verenigingen, archieven, musea, bibliotheken en particulieren die dit ook (willen) doen. 

Ook een verhalencafé organiseren?

Organiseer je zelf een verhalencafé? Of wil je er in samenwerking met De verhalen van Groningen een organiseren? Laat het ons dan weten via info@deverhalenvangroningen.nl.

Verhalencafés in september: Gronings vuur

Gronings Vuur
Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van je eigen omgeving? Wil jij meepraten over de gebeurtenissen uit het verleden die deze gemeente gemaakt heeft tot wat hij nu is? Geef je dan op voor één van de drie bijeenkomsten die Gronings Vuur met Groninger Archieven en De Verhalen van Groningen organiseert. Ook Biblionet Groningen is hierin samenwerkingspartner.
De Verhalen van Groningen verzorgt een korte inleiding over de identiteit van Groningen en leidt het gesprek. We gaan in gesprek met elkaar aan de hand van foto’s die je zelf, of als cultuurhistorische vereniging, meeneemt. Neem vijf foto’s mee die volgens jou ‘Het verhaal van Het Hogeland’ vertellen! 
Met elkaar gaan we de foto’s duiden, in de tijd zetten en verhaallijnen bedenken. Deze verhaallijnen zijn inspiratie voor de eindpresentatie van het project Gronings Vuur in Het Hogeland op 11, 12 en 13 oktober in de Enne Jans Heerd in Maarhuizen (vlakbij Winsum).

Data bijeenkomsten en locatie
donderdag 12 sept. 2019 20.00 - 22.00 uur
Bibliotheek Leens:Breekweg 2, Leens
donderdag 19 sept. 2019 20.00 - 22.00 uur
Bibliotheek Winsum: R Praediniusstraat 2, Winsum
donderdag 26 sept. 2019 20.00 – 22.00 uur
Bibliotheek Uithuizen: Schoolstraat 22, Uithuizen

Geef op dat je belangstelling hebt! Aanmelden kan via: contact@groningsvuur.nl.

Verhalencafés in oktober: HAIM in de Eemshaven

In september 2020 is de Eemshaven het terrein van de nieuwste theaterproductie van Stichting Peerd: HAIM (erf). In de Eemshaven ziet Peerd een lelijk eendje dat uitgroeit tot een mooie zwaan. Door de Eemshaven in een ander – theatraal – licht te plaatsen laat Peerd de bezoeker de grilligheid en schoonheid van de Eemshaven zelf beleven. Voor we aan de slag gaan met het stuk wil Peerd weten wat de Eemshaven betekent voor de mensen die er op de één of andere manier iets mee te maken hebben. Dat kan gaan om de mensen die er werken, of juist de mensen die er in de buurt wonen of hebben gewoond. In samenwerking met de Verhalen van Groningen organiseert Peerd een drietal verhalencafés, elk met een specifiek onderwerp. Tijdens deze bijeenkomsten kan je je eigen ervaringen delen met anderen en anderen met jou. Liever alleen luisteren naar anderen? Dan ben je natuurlijk ook welkom!

Donderdag 17 oktober 2019              20.00-22.00 uur Hotel Ekamper, Roodeschool
Donderdag 31 oktober 2019              20.00-22.00 uur Restaurant Eemshaven, Losdorp
Donderdag 7 november 2019           20.00-22.00 uur Molen de Goliath, Eemshaven

<p>Bezoekers wisselen verhalen uit tijdens een verhalencaf&eacute;. - Foto: De Verhalen van Groningen, Stella Dekker</p>

Bezoekers wisselen verhalen uit tijdens een verhalencafé. - Foto: De Verhalen van Groningen, Stella Dekker

Eerdere verhalencafés

5 mei 2019: Als afsluiter in de serie van drie cafés over de oorlog in Stadskanaal en Musselkanaal kwamen we bijeen in Huize ter Marse, het huidige Streekhistorisch Centrum van Stadskanaal. Daar spraken we over '40-'45 in Stadskanaal: NSB'ers, een neergestort vliegtuig en Polen

3 mei 2019: De tweede 'Niet weggooiendag' in het Noordelijk Scheepvaartmuseum leverde het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen een aantal prachtige schenkingen op. En voor De Verhalen van Groningen waren de verhalen die erbij horen!

16 april 2019: Na een lezing van Joël Stoppels over de bevrijding van Groningen deelden enkele Groningers hun eigen bevrijdingsverhalen.

12 april 2019: In woonzorgcentrum de Ahorst in Musselkanaal sprak een select gezelschap over de Tweede Wereldoorlog: Gevorderde auto's, een kampgevangene en Pools witbrood.

10 april 2019: Verhalencafé over de Tweede Wereldoorlog in de Westerholm in Haren: 'Eigenlijk geen onplezierige herinneringen aan de oorlog'

28 februari 2019: In woonzorgcentrum Maarsheerd in Stadskanaal halen we herinneringen op aan de oorlog: Rotterdammertjes, bommen en een gebroken been: herinneringen aan de oorlog

6 februari 2019: In Appingedam bestond in de jaren zeventig een bloeiende Molukse gemeenschap: Damster Molukkers in de jaren zeventig.

24 januari 2019: De tweede generatie Molukkers aan het woord in Marum: 'Ineens waren we Zuid-Molukkers, messentrekkers, kapers'.

oktober 2018: Theatermaker Theo de Groot en zanger-muzikant Arnold Veeman speelden de docu-voorstelling Op drift. Na afloop van elke voorstelling was er gelegenheid tot napraten. Dat resulteerde in de migratieverhalen 'Waar je voorouders vandaan komen', 'Je wieg blijft trekken', 'Ze woonden in een kippenhok' en 'Gastarbeiders van de Gasunie'

22 mei 2018: Bewoners vertellen over hun liefde voor de huizen van Oeds de Leeuw Wieland, de plattelandsarchitect van rond de eeuwwisseling.

28 april 2018: In het Noordelijk Scheepvaartmuseum delen mensen hun Spullen uit de oorlog en de verhalen daarbij.

6 april 2018: Moluks-Groningse geschiedenis: over de Molukse gemeenschap in Kamp Nuis.

4 april 2018: Moluks-Groningse geschiedenis: over het 'Ambonezenbosje' in de Carel Coenraadpolder.

21 februari 2018: Wonen in Lewenborg in de beginjaren.

16 februari 2018: In Ter Apel haalden we herinneringen aan architect Jan Sterenberg op.

28 oktober 2017: Studeren in de jaren zeventig in Groningen: veel sterke verhalen!.

22 september 2017: In Winschoten haalden we herinneringen aan Zuster Adilia op.

23 mei 2017: 'Misschien wel 10.000 bevallingen' - Zuster Adriana in Veendam

10 december 2016: Tuinverhalencafé Verhildersum: De tuinen van Verhildersum

19 november 2016: Tuinverhalencafé Piloersemaborg: Borg en boerderij tegelijk

15 november 2016: Tuinverhalencafé Fraeylemaborg: Een pretpark met bomen

8 november 2016: Tuinverhalencafé Menkemaborg: Pompoenen, reigers en een doolhof

2 juni 1016: In Oude Pekela spreken familieleden en nabestaanden van verzetsleden over de oorlog, maar vooral over daarna.

14 mei 2016: Vlaggetjesdag in Zoutkamp: vissermannen en garnalenkoninginnen.

9 april 2016: zanger Harry Niehof presenteerde een nieuwe cd en naar aanleiding daarvan kwamen er gesprekken los over de komst van het aardgas.

30 maart 2016: Is noaberschap typisch Gronings? Tijdens het verhalencafé in Oldehove concludeerden we: noaberschap is overal en van alle tijden.

13 maart 2016: In het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal haalden we herinneringen op aan opgroeien in en om 'Knoal'.

5 februari 2016: In de Groningse boekhandel Riemer vond een verhalenavond plaats over Wonen in de Tuinwijk.

22 december 2015: Tijdens de olielichtavonden in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum deelden we verhalen in een knus Schippershoes.

19 november 2015: Spreekstalmeester Harry van der Klei nam 'Koffers vol herinneringen' mee en ontlokte de bezoekers van de verhalenavond in Loppersum talloze herinneringen aan de Groningse tradities tussen Sint Maarten en Nieuwjaar.

28 oktober 2015: De reizende tenoonstelling Routes of Liberation doet de bibliotheek van Stadskanaal aan. Naar aanleiding van de expositie wisselen ooggetuigen verhalen uit over de Poolse bevrijders van Ter Apel en Stadskanaal.

9 augustus 2015: Historische Dagen Verhildersum: Spelen en spullen en spelletjes op het schoolplein.

25 en 26 juli 2015: De eerste editie van ZomerWelVaart met verhalencafés met een nautische insteek. Lees hier Scheeps- en schippersverhalen tijdens ZomerWelVaart.

25 april 2015: Verhalencafé in het Muzeeaquarium Delfzijl over de oorlog en bevrijding. Lees hier Levendige herinneringen aan de bevrijding van Delfzijl.

9 maart 2015: 'Zwembadverhalen' in Hoogezand-Sappemeer. Lees hier Een bassin vol herinneringen.

Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)
Veteranen van Be Quick drinken in 1939 een biertje op een terras op Schiermonnikoog. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (1470-1294-0059)