Verhalencafé over borgtuin Verhildersum

Verhalencafé over borgtuin Verhildersum

Heeft u nog oude foto’s of voorwerpen die verband houden met de borgtuin of kent u verhalen over de tuin? Misschien hebt u via uw (over)grootouders verhalen gehoord over werkzaamheden en tuinlieden. Weet u iets van oude of verdwenen planten en recepten of hebt u zelf bijzondere herinneringen aan de groene omgeving van de borg? Wij willen er graag het fijne van weten. Neem uw verhalen, foto’s, trouwreportages, voorwerpen, alles wat maar met het groene erfgoed rond de borg te maken heeft mee naar een tuin(verhalen)café bij u in de buurt.

Verhalencafé over borgtuin Verhildersum
Verhildersum vanuit de lucht, 1969. - Foto: Aerophoto Eelde, www.beeldbankgroningen.nl (1986-12381)

Bij het grote publiek is in het algemeen niet zo veel bekend over de groene geschiedenis van de borgen, de borgtuinen. Het project Groninger Borgen en Tuinen dat Erfgoedpartners samen met de borgen heeft ontwikkeld, wil de historische borgtuinen in combinatie met borgen, omgeving en landschap onder de aandacht brengen van een breed publiek en daarmee de verbinding tussen omgeving, inwoners en borgen versterken.

Tijdens het tuincafé zal Martin Knol vertellen over de geschiedenis van de tuinen. De laatste bewoner van het borgterrein vertelt over de borgtuin, van de 19e eeuw tot nu toe. Shyra Hueting zal de opening verzorgen. Een bijzondere middag waar verschillende aspecten van de Borgtuin op Verhildersum worden belicht.


Een meneer vertelde dat zijn ouders, vroeger, een hartje met initialen in een boom gesneden hebben. Een mevrouw vertelde dat, als zij in de herfst uit school kwam, kastanjes ging zoeken in de singel van Verhildersum. Maar tot aan het hek, verder kon je niet komen, dan kwam de hond blaffend aanstormen en rende ze snel weer weg.

Verhalen van niets zou je denken. Maar hieruit blijkt dus dat er grote bomen stonden in de singels, waaronder kastanjebomen, en dat er vroeger kennelijk een hek stond. Waardevolle informatie dus!

Zie ook