Verhalencafé: Hoe voelt een 'Oeds'?

Verhalencafé: Hoe voelt een 'Oeds'?

Samen met Stichting Berlagehuis Usquert en de Historische Vereniging Loppersum wil De Verhalen van Groningen vastleggen hoe het voelt om in een ontwerp van de bekende Lopster architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919) te wonen en te leven.

Verhalencafé: Hoe voelt een 'Oeds'?
Zeerijperweg 13 in Loppersum, een 'Oeds'. - Foto: Janna Bathoorn

Veelzijdig architect

Oeds de Leeuw Wieland kwam oorspronkelijk uit het Friese Ureterp. Zijn vader handelde al in huizen en landerijen en Oeds de Leeuw (Wieland is de eigenlijke achternaam) zou in zijn voetsporen treden. Oeds was logementhouder, aannemer en architect, in die tijd een normale combinatie. 
Het bouwkundig oeuvre van deze plattelandsarchitect is veelzijdig. Zijn ontwerpen zijn eclectisch, waarbij vooral classicistische elementen werden toegepast. Verder kenmerkt zijn werk zich door uitbundige versieringen: erkers, hoektorentjes, balustrades en verschillend gekleurde bakstenen.

Zijn oeuvre in Loppersum en omgeving omvat o.a. 36 boerderijen, 73 heren- en burgerhuizen, winkels en bakkerijen, 13 villa’s, 8 cafés en hotels, 8 pastorieën, 8 schoolgebouwen en een zuivelfabriek. Verder was hij verantwoordelijk voor de herbouw van het bovenste deel van de toren van de kerk te Uithuizermeeden en het door Ede Staal 'torentje van Spijk', van de Hervormde kerk.

Verhalencafé

Architect René Wubs legt voorafgaand aan het verhalencafé uit wat de waarde van de architectuur van 'Oeds' is. Daarna gaan we in gesprek over de architect en zijn bouwwerken. Hebt u verhalen? Die kunnen zijn van lang geleden, bijvoorbeeld dat (over-) grootvader een pand heeft laten bouwen en het altijd in de familie is gebleven, maar ook verhalen over de sfeer en de beleving van zo'n Oeds-pand, toen en nu: ruim, hoog, mooie proporties. Maar misschien ook: moeilijk te verwarmen, veel trappetjes, te groot.

Waarom heeft u voor zo'n pand gekozen? Was dat een bewuste, esthetische of vooral een praktische keuze? En gaat het alleen om het pand zelf of speelt ook mee hoe en waar het staat, hoe het past in de omgeving en het landschap, hoe het de omgeving mede bepaalt?

En wat vindt u van het belang van Oeds voor het aanzicht van Loppersum? Heeft u een idee, een gevoel bij het feit dat uw eigen woning deel uitmaakt van het cultureel erfgoed van Groningen? Bent u daar trots op, of kan het u niet zoveel schelen? Of misschien voelt u het zelfs als een last, een belemmering?

Het verhalencafé vindt plaats op dinsdag 22 mei in Ons Dorpshuis te Loppersum. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur. Meepraten of alleen luisteren, u bent van harte welkom. De toegang is gratis. Graag van te voren aanmelden op info@deverhalenvangroningen.nl De verhalen worden verzameld op www.deverhalenvangroningen.nl

Het verhalencafé is heel bewust niet alleen maar voor bewoners van panden van Oeds de Leeuw Wieland. Alle geïntereseerden zijn welkom!

Zie ook