Verhalencafé: Gronings studentenleven in de jaren '70

Verhalencafé: Gronings studentenleven in de jaren '70

Studeerde u in Groningen in de roerige jaren ’70? Dan willen we graag met u in gesprek! 

Verhalencafé: Gronings studentenleven in de jaren '70
Groningse studentes in 1974. - Foto: Persfotobureau D. van der Veen, Collectie RHC Groninger Archieven

De jaren ’70 waren vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Maar ook fel, inktzwart, pessimistisch en rechts. Ook in Groningen. Denk aan de studentendemonstraties (1973 en 1975) tegen de regeringsplannen voor vernieuwing van het universitaire onderwijs en verhoging van het collegegeld. Of aan ‘Sterren in het Bos’, het festival dat met groot succes werd gehouden in het Sterrebos. Groningse kroegen en dancings mochten in die tijd alleen langer openblijven als er livemuziek gespeeld werd. De plaatselijke musici profiteerden dankbaar van deze regeling. Herman Brood legde hier de basis voor zijn succes, maar ook artiesten uit de provincie, zoals de New Adventures. Jacques Wallage en Max van den Berg stonden aan de wieg van het eerste linkse programmacollege waaruit de invoering van het verkeerscirculatieplan voortvloeide.

Elmer Spaargaren

Sinds de jaren ’60 maakte fotograaf Elmer Spaargaren talloze foto’s van de stad Groningen en het leven in en om de universiteit. Tijdens de opening van het
Academische Jaar op 4 september 2017 zijn grote fotoborden van het werk van Spaargaren uit de zeventiger jaren onthuld op diverse RUG locaties, een eerbetoon van de RUG aan de fotograaf in samenwerking met De Verhalen van Groningen.

zaterdag 28 oktober 2017 15.00 uur, Universiteitsbibliotheek Groningen (UB)

Studeerde u in Groningen in de roerige jaren ’70? Dan willen we graag met u in gesprek! Het verhalencafé is een samenwerking tussen de RUG, de UB Groningen en De Verhalen van Groningen. De middag wordt geleid door Frank den Hollander, zanger en cabaretier en werkzaam bij de UB. Frank, zelf student in de jaren ’70, vertelt natuurlijk ook over zijn eigen ervaringen. Het verhalencafé wordt opgeluisterd met foto’s uit die tijd van Elmer Spaargaren, al decennialang de onofficiële ‘hoffotograaf’ van de RUG. Meepraten of alleen luisteren, u bent van harte welkom! De verhalen worden verzameld op www.deverhalenvangroningen.nl.

Zie ook