Verhalen op DelfSail

Verhalen op DelfSail

Van woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli 2016 is het feest in Delfzijl. Dan gaat de zesde editie van DelfSail van start. Tijdens dit nautische evenement vertellen wij het verhaal van de Chilisalpetervaart.

Verhalen op DelfSail
De Kruzenshtern, het grootste tallship op Delfsail, vervoerde in haar roemruchte verleden ook chilisalpeter naar Delfzijl. - Foto via Wikimedia Commons

Van 29 juni t/m 3 juli staat Delfzijl weer in het teken van DelfSail. In die vijf dagen doet een bonte verzameling bijzondere schepen de Groninger havenstad aan. Met indrukwekkende tallships en replica's van historische schepen.

In een zeecontainer op de kade presenteert De Verhalen van Groningen de onbekende verhalen achter de reis van de chilisalpeter. Aan het begin van de twintigste eeuw bevoeren imposante drie- en viermasters de wereldzeeën. Ze haalden salpeter uit de woestijnen van Chili en brachten dat naar de haven van Delfzijl. De Groninger boeren noemden chilisalpeter ook wel 'het witte goud', want als kunstmest deed het poeder de gewassen groeien en bloeien. Vanuit de zeecontainer wordt verteld over de barre omstandigheden in de mijnen, de gevaarlijke zeereizen, het zware loswerk in Delfzijl en de welvaart van de Groninger landbouw.

Je vindt de zeecontainer op de ‘rode’ kade bij de nautische markt, vlakbij het schip de Kruzenshtern (nr 2) dat ooit gebouwd is als chilisalpeterschip. De expositie in de container is tijdens DelfSail te bezoeken van 11.00 uur - 20.00 uur.

Documentaire Het witte goud

Deze samenvatting van de documentaire Het Witte Goud is gemaakt in samenwerking met de Stichting Beeldlijn. Beeldlijn maakt sinds 1988 documentaire films over kunst, cultuur en landschap in het Noorden. Sinds kort wordt ook de mogelijkheid aangeboden om, tegen betaling, verschillende documentaires via de pc of tablet te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld via deze link de gehele documentaire over ‘Het Witte Goud’.

De film is geïnspireerd op het boek het boek Windjammers in Delfzijl. De route van de chilisalpeter geschreven door Aafke Steenhuis 

Het witte goud
Je vindt de expositie op de ‘rode’ kade bij de nautische markt, vlakbij het schip de Kruzen Shtern (nr 2)
Je vindt de expositie op de ‘rode’ kade bij de nautische markt, vlakbij het schip de Kruzen Shtern (nr 2)

Zie ook