Van Koninklijke Huize

Van Koninklijke Huize

Het Nationaal Rijtuigmuseum stelt bijzondere selectie van koninklijke rijtuigen tentoon. Ze zijn afkomstig uit de collectie van 235 rijtuigen en 60 sleden. De rijtuigen zijn van Nederlandse, Duitse en Belgische koninklijke huize. Het thema van deze expositie is zeer toepasselijk: van Koninklijke Huize.

Van Koninklijke Huize
'Huize Nienoord te Midwolde in het jaar 1600, in dien tijd bewoond door de familie van In en Kniphuizen.' - Ansicht uit 1925, www.beeldbankgroningen.nl (1986-12350)

Indirecte aanleiding hiertoe is de restauratie - niet lang geleden - van de fraaiste koninklijke koets die we kennen, namelijk de zogenaamde "Glazen Koets" uit 1826. Weliswaar behoort dit rijtuig toe aan het Nederlandse Koninklijk Staldepartement, maar het oudste koninklijke rijtuig in Nederland, een mooie coupé uit ca. 1815 bevindt zich in het Nationaal Rijtuigmuseum en maakt onderdeel uit de de kleine overzichtstentoonstelling. Daarin ook de Barouche van kroonprins Willem. Uit Belgie zien we onder meer de Statielandauer van het Belgisch Koninklijke hof en uit Duitsland o.a. koninklijke rijtuigen van Wilhelm ll, volledig aangespannen met het originele verzilverde tuig.

Vaste collectie

De gehele collectie van het museum geeft een fraai overzicht van welke wagens er in Nederland in de 19e eeuw gebruikt werden voor personenvervoer, een kleurrijke mengeling van karren, wagens, koetsen en andere rijtuigen. De collectie geeft inzicht in de manier waarop boeren, burgers, ambtenarij en adel zich verplaatsten en reisden, met nu dus een thema tentoonstelling van Koninklijke huize. Naast de rijtuigen zijn er vitrines met koninklijke attributen en informatie over de tentoongestelde rijtuigen.

Zie ook