Vakantie! er op uit, 1900-1980

Vakantie! er op uit, 1900-1980

 ‘Vakantie! Er op uit 1900-1980’, vertelt het verhaal van fietsvakanties, Rijnreisjes, de eerste autovakanties en nog veel meer..

Vakantie! er op uit, 1900-1980
Op vakantie naar Frankrijk, 1966. - Foto: autobiografie.weebly.com

Vakantie vieren was eerst iets voor de gegoeden. De eenvoudige arbeidende klasse kwam er niet aan toe en niet aan te pas. Wel ontstond er aan het begin van de 20ste eeuw al een heuse vakantie-industrie. De Duitse kuuroorden beten een eeuw eerder al het spits af. Met de komst van de school- en de bouwvakvakanties kwam het vakantievieren ook meer en meer binnen bereik van de arbeidersklasse. In 1933 komen voor het eerst advertenties in de kranten waarin wordt vermeld dat bedrijven in de bouwvakvakantie zijn gesloten. De vakantie bestond toen uit drie werkdagen verlof en dat was vanaf 1930 wettelijk verplicht. De paar dagen groeiden uiteindelijk uit tot drie weken.

In de jaren zestig ging de ontwikkeling snel. Kampeerplaatsen schoten als paddenstoelen uit de grond. Ook gingen allerlei nieuwe bedrijven zich  richten op de vakantievierder, ook in Oost-Groningen. De Otten caravan uit Muntendam en de Holtkamper vouwcaravan uit Ter Apel zijn een begrip, maar wie heeft er ooit gehoord van OosPe vouwwagens uit Nieuwe Pekela of Gezet uit  Zuidbroek?

Zie ook