Toen gewoon, achteraf bijzonder

Toen gewoon, achteraf bijzonder

De Fraeylemaborg heeft nu een museale functie, maar bleef nog tot 1972 particulier bewoond. In het Koetshuis van de Fraeylemaborg is een fototentoonstelling te bezichtigen, waarin het dagelijkse leven op dit historische landgoed centraal staat. Het gaat om de periode 1920-1970, een halve eeuw waarin de tijd bijna stil leek te staan.

De familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren gaf een bijzondere invulling aan de laatste dagelijkse bewoning. Samen met hun personeel, pachters en omwonenden hield de familie een traditionele levenswijze in stand, die tot de verbeelding van velen sprak. "Het was een beetje de middeleeuwen in de moderne tijd. Het was een manier van leven die nergens meer bestond, maar hier nog wel" zei een pachter van het landgoed.

De sfeervolle foto's tonen een inmiddels verdwenen wereld van stand. De borgheer en zijn echtgenote zien we samen met hun twee dochters, Jeanne en Louise. Fraaie interieurs, kostbare kunstwerken, elegante kleding, rijtuigen. Wat het personeel betreft zien we de dienstmeisjes met hun witte schortje, de wasvrouw, de timmerman en de tuinman. Deze laatste, Van der Sluis, werkte zijn hele leven bij de borg en woonde er direct tegenover.

Veiling

Ook krijgt de veiling van de borginboedel in 1971 aandacht. Recent kwam nog een tekening van een Kruisiging in het nieuws, verkocht op deze veiling voor een tientje. Het leek een waardeloze tekening met een aardig lijstje. Dit bleek later een kostbaar werk uit het atelier van de wereldberoemde Jan van Eyck!

Behalve foto's en filmfragmenten zijn in de tentoonstelling ook voorwerpen te zien die in het alledaagse leven een rol speelden. Zo is het Boswagentje terug vanuit Rijtuigmuseum Nienoord. Dit rijtuigje mende mevrouw Van der Hoop graag zelf door het Slochterbos. Natuurlijk is na de tentoonstelling een bezoek aan de fraai ingerichte borg een must.

Boek bij tentoonstelling

De titel van de expositie is ontleend aan een uitspraak van borgvrouwe Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1915-2008): we vonden het altijd heel gewoon, maar achteraf besef je: nou nou, dat was toch wel bijzonder!

De tentoonstelling is gekoppeld aan de publicatie Toen gewoon, achteraf bijzonder, geschreven door conservator drs. Henny van Harten-Boers. Het is een boek over de oral history (mondelinge geschiedenis) van de Fraeylemaborg. Henny van Harten sprak met leden van de familie, kamermeisjes, pachters en omwonenden. De herinneringen van deze mensen zijn zelfs na een halve eeuw levendig en gedetailleerd. Het boek van 160 pagina's kost in de museumwinkel € 15,00.

Zie ook