Tocht om de Noord 2015

Tocht om de Noord 2015

Het wandelfestival Tocht om de Noord, dé culturele ontdekkingstocht van Nederland, viert in 2015 de 10e editie. Dit jaar gaat de Tocht verticaal door de provincie Groningen: “van Drenthe tot aan 't Wad” en staat in het teken van het zintuig ‘horen’. Het thema van Tocht om de Noord 2015 luidt: "Laat je Leiden door het Geluid van Groningen!"

Tocht om de Noord 2015

De rode draad is dit jaar het Groningse Orgel, dat reeds in de Middeleeuwen werd geïntroduceerd in vele kerken. Sinds die tijd zijn er allerlei soorten orgels verschenen. Een kleine greep uit het orgelbestand leert ons dat er veel verschillende soorten bestaan, zoals: het traporgel, waterorgel, draaiorgel, windorgel, hammondorgel, enz. Tijdens de Tocht om de Noord van 2015 zullen we veel van deze bijzondere orgels tegenkomen.

De wandelaars zullen niet alleen kennismaken met orgels, maar met allerlei soorten van muziek en geluid uit Groningen. Dit jaar wordt de route bijvoorbeeld niet aangegeven door pijlen, maar op elke kruising staat een muzikant, of een typisch Gronings geluid dat de juiste richting aangeeft. Het wordt ook een creatieve krachttoer voor de dorpen, die uit alle hoeken en gaten het geluid van Groningen zullen produceren. Voor de wandelaar een uniek moment om kennis te maken met hèt Geluid van Groningen!!

Route

Op zaterdag (26 september) start de 40 km bij de Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen, tevens het startpunt van het Jacobspad. Het pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, de plaats waar Jacobus begraven zou zijn. De wandelaar volgt het Jacobspad verder richting Zeerijp, Eenum en Wirdum (start 25km) en buigt vervolgens af, via Garrelsweer naar Woltersum (start 15km), Ten Boer, Thesinge om vervolgens te eindigen in de stad Groningen.
Op de zondag (27 september) start de 40km in de kop van Drenthe en gaat via Roden (start 25km), Roderwolde, Peize (start 15km) via het prachtige natuurgebied: de Onlanden door naar Eelde-Paterswolde en loopt vervolgens via de Hoornse dijk naar de finishplek van TodN 2015, de Vismarkt in Groningen.

Langs de route

Inschrijven voor de Tocht om de Noord is niet meer mogelijk, maar de wandelaars aanmoedigen kan nog wel. Daarbij kunt u als toeschouwer ook genieten van de muzikale en artistieke omlijsting van de tocht. Laat u langs de route verrassen!

Zie ook