Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart

Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart

Liefhebbers van het Groninger erfgoed kennen bijna altijd de Groninger borgenkaart uit 1781 van de jurist Theodorus Beckeringh (1712-1790). De kaart, omgeven door een sierrand met afbeeldingen van 24 Groninger borgen, wordt de mooiste van onze provincie genoemd. De tentoonstelling Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart opent op 25 juni en laat niet alleen de borgenkaart zien, maar ook alle voorstudies voor de kaart van Beckeringh. Beide geven een prachtig beeld van het Groninger landschap in de achttiende eeuw. 
Beckeringh was een vaardig en nauwkeurig tekenaar en werkte enkele decennia aan een nieuwe kaart van de provincie Groningen. Hij legde een keur aan details vast die we zonder zijn werk niet hadden.

Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart
Detail van de Kaart van Beckeringh. - www.beeldbankgroningen.nl (1536-7394)

Onlangs werd duidelijk dat ook veel voorstudies bewaard zijn gebleven. Dit is waardevol, want slechts zelden blijft het kladmateriaal van kaartmakers bewaard. Het geeft een goed beeld van zijn manier van werken: dat hij de diepen en dijken van onze provincie opmeet en naliep om informatie te verzamelen en hoe hij potlood- en inkttekeningen maakte van de borgen, huizen of het aangezicht van de stad. 

In de uiteindelijke versie van zijn borgenkaart moest hij details weglaten die alleen op de kladkaarten bewaard zijn gebleven. De expositie laat de borgenkaart en alle voorstudies voor de kaart van Beckeringh zien. De eerste handgetekende, complete versie van zijn kaart bleef in Parijs bewaard en is voor het eerst sinds twee eeuwen terug in Nederland. Deze versie stamt uit 1767. 

De Atlas van Beckeringh

De tentoonstelling is na te kijken in De Atlas van Beckeringh, uitgegeven door de Stichting Groninger Historische Publicaties in samenwerking met W-Books, Zwolle. Het boek telt 368 pagina’s met reproducties van alle kladkaartjes en voorstudies van de borgen en is onder meer verkrijgbaar in de museumwinkel en de reguliere boekhandel. Auteurs: Reinder Reinders, Egge Knol, Martijn van Leusen, Jan Molema en Tonnis Musschenga. 

Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart is te bezichtigen van 25 juni t/m 23 oktober 2016 en is een samenwerking van het Groninger Museum, de Universiteitsbibliotheek Groningen en de Groninger Archieven, alsmede enkele bruikleengevers waaronder de Service historique de la Défense (Vincennes, Frankrijk).

Vooraanzichten van enkele (verdwenen) borgen op de Kaart van Beckeringh. - www.beeldbankgroningen.nl (1536-7394)
Vooraanzichten van enkele (verdwenen) borgen op de Kaart van Beckeringh. - www.beeldbankgroningen.nl (1536-7394)

Zie ook