Theatervoorstelling Mansholt

Theatervoorstelling Mansholt

Na een succesvol eerste seizoen, reist de voorstelling Mansholt in de zomer van 2015 opnieuw door het land. Mansholt is een toneelstuk over een politicus op drift en een boer in nood, gebaseerd op het leven van voormalig eurocommissaris van landbouw en Groninger Sicco Mansholt.

Scènefoto uit Mansholt. Helmert Woudenberg als Sicco Mansholt (l.) en Paul Hoes als boer Tjerk Nanninga (r.). - Foto: Daphne van de Velde
Scènefoto uit Mansholt. Helmert Woudenberg als Sicco Mansholt (l.) en Paul Hoes als boer Tjerk Nanninga (r.). - Foto: Daphne van de Velde

Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen. Zijn werk zit erop. Het platteland van Europa is grondig op de schop gegaan. Binnenkort kan hij zich terugtrekken met zijn vrouw Hennie, om te genieten van de rust. Maar als hij kijkt naar de gevolgen van zijn beleid – de boterberg, de melkplas, de enorme schade aan natuur en milieu – slaat de schrik hem om het hart. Mansholt doet iets ongewoons. Hij neemt afstand van zijn eigen beleid. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de Grünen in Duitsland, klimt hij nog één keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei. Een rigoureuze omslag, die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Want terwijl hij rondreist om te spreken over de uitputting van de aarde, begint hij een verhouding met Petra en probeert zich los te maken van zijn vrouw.

Reprise

Het toneelstuk Mansholt trok vorig jaar ook al door het hele land volle zalen en wordt op veler verzoek nog een aantal weken in reprise genomen. Het stuk werd door het Nederlands Theater Festival verkozen tot een van de beste voorstellingen van 2014. In België werd het stuk genomineerd voor de toneelprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Mansholt wordt op 18, 19 en 20 september gespeeld op locatie in Ellerhuizen. Kaarten kosten €22,50 en zijn te bestellen via de website mansholt-theater.nl.

Zie ook