Theaterthriller in watertoren Noorderbinnensingel

Theaterthriller in watertoren Noorderbinnensingel

Een voorstelling in een oud waterreservoir, dat nu in plaats van één miljoen liter water, een theaterruimte en schitterende foyer met uitzicht over de hele stad Groningen bevat; de watertoren aan de Noorderbinnensingel, nu 'De Bovenkamer van Groningen' geheten.

Theaterthriller in watertoren Noorderbinnensingel

Het verhaal De Waterstrijd, geschreven door de Groningse stadshistoricus Beno Hofman gaat over Wubbo Waterman, een idealistische ondernemer en Mietje Kat, een ambitieuze politica. Zij spelen de hoofdrollen in de theaterthriller over de historische strijd tussen de twee Groningse waterbedrijven. Het gaat over de spanning tussen particulieren en overheid.

Groninger geschiedenis in een theatraal jasje

Voor deze bewerking is acteur en schrijver Beno Hofman de archieven ingedoken. Hofman heeft de strijd tussen de twee Groningse waterbedrijven, het particuliere en het gemeentelijke, als uitgangspunt gekozen voor een theaterstuk, omdat het zowel historisch als actueel is. Hofman: “Persoonlijke belangen en geld speelden zowel toen als nu een rol bij belangrijke beslissingen.”

Zijn tegenspeelster Marija Katić vindt de Groninger geschiedenis een prachtig uitgangspunt om te reflecteren op de wereld van nu. Katić: ‘De magie van theater is voor mij het ontbreken van een grens tussen wat echt is en wat fantasie. Theater kan door middel van de verbeelding reflecteren op wat er in ons alledaagse leven speelt. Mensen verbinden zich met ons verhaal op hun eigen manier. Wij kijken subjectief naar onze objectieve geschiedenis. De spanning daartussen in relatie tot de kunstvorm theater zorgt elke keer weer voor een fascinerende uitdaging.’

De Waterstrijd is een spannende, licht absurde en bovenal intrigerende voorstelling voor iedereen die meer wil weten over Groningen en de schitterende watertoren (Noorderbinnensingel 14) van binnenuit wil leren kennen. De voorstelling speelt van donderdag 16 t/m zondag 19 april en van vrijdag 1 t/m zondag 3 mei. De voorstelling is zowel in de avond als in de middag te bekijken. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.benomarija.nl. Volg De Waterstrijd via Facebook: BenoMarija en Twitter: @Benohofman.

Zie ook