Terug naar het begin 2016

Terug naar het begin 2016

Het eendaagse festival Terug naar het begin toont de schoonheid van het Groninger landschap. Met de historische binnenstad van Appingedam en de omliggende wierdedorpen als ideaal festivalterrein, ontdekt het publiek in 12e- en 13e-eeuwse kerkjes een gevarieerd programma. 

Terug naar het begin 2016
Een stoomboot in het Damsterdiep Foto: J.G. Kramer,1886 - www.beeldbankgroningen.nl [818-744]

Leven in verhalen

Elke editie van Terug naar het begin heeft een ander thema: dit jaar duikt het publiek de diepte in met ‘Leven in verhalen’. Wil je jouw Terug- naar- het-begin-tocht nog interessanter maken? Schuif dan om 12.45-13.30 aan bij de lezing van De Verhalen van Groningen in het SNS Fonds Eemsmond Gebouw aan de Oude Kerkstraat 1 in Appingedam. Met Henk Dijkstra als spreker, kom je alles te weten over de geschiedenis van Appingedam en de omliggende wierdedorpen. Ook krijg je uitleg over de Verhalen van Groningen App, waarmee Groningen verandert in een virtueel openluchtmuseum. In het centrum van Appingedam worden de verhalen uit de app in woord en beeld op locatie vertelt.

De bezoeker heeft de keuze uit ruim 20 artiesten, en stelt eigen routes samen langs muziek-, theater- en poëzieoptredens. Zo zingt Lucky Fonz III persoonlijke nummers in het kerkje van Godlinze, brengt dichter Tjitske Jansen poëtische verhalen in de kerk van Krewerd en gaat in de synagoge van Appingedam de nieuwe voorstelling van theater De Steeg in première: Dag Boek! Met een uitverkochte editie in 2015, is Terug naar het begin uitgegroeid tot de publiekstrekker van Noord-Groningen.

Maar er is nog veel meer te doen. Zo proeft de bezoeker met de muziekprogramma’s van ‘Van Binnenuit’ heel even hoe het is in een verhaal te leven van een andere cultuur. Zangeres en pianiste Karsu Dönmez, de Oekraïense bayan-virtuoos Oleg Lysenko en wereldmuziekgroep Parne Gadje nemen luisteraars mee op reis. De kerk van Uitwierde staat in het teken van ‘Ongemakkelijke Verhalen’. Rense Sinkgraven gaat in gesprek met spraakmakende auteurs als Mensje van Keulen, Inge Schilperoord en oud stadsdichter van Amsterdam, F. Starik.

Voor meer informatie, het programma en tickets kijkt u op terugnaarhetbegin.nl.

Zie ook