Tentoonstelling Anno Smith

Tentoonstelling Anno Smith

Talrijke gebouwen in Groningen hebben opvallend gekleurde gevelkeramiek. Veel mensen kennen het werk, maar niet de naam van de maker: Anno Smith.

Tentoonstelling Anno Smith
Het reliƫf De Alkmaarse Kaasdragers (detail) van de Groninger kunstenaar Anno Smith. Het is te zien in een buitenmuur van het voormalige pakhuis Bremen-De Lauwers aan de Westerkade in Groningen.

Anno Ferdinand Smith (Groningen 1915 – 1990 Groningen) krijgt op Academie Minerva les van beeldhouwer Willem Valk en tekendocent A.W. Kort. Na voltooiing van zijn opleiding in 1937 besluit hij keramist te worden. Hij experimenteert met succes met uiteenlopende glazuren. Door de opmerkelijke kleuren wordt hij bekend in kringen van liefhebbers van kunstnijverheid.

Na de Tweede Wereldoorlog krijgt zijn werk ook bekendheid bij een groot publiek. Na het succes van het tableau De Kaasdragers in een pakhuis aan de Westerhaven wordt Smith in Noord-Nederland veel gevraagd voor keramiek op gevels van gebouwen. Hij werkt voor scholen, openbare gebouwen en woningbouwcorporaties. Bij de woningbouwflats in bijvoorbeeld de West-Indische buurt, de Rivierenbuurt en de Wijert in Groningen, geeft hij elk portiek een eigen gezicht. Anno Smith werkt ook veel met heraldische symbolen. In de jaren zestig wordt zijn bouwkeramiek abstract.
 

Bedreigd

Hoewel zijn werk de laatste jaren meer in de belangstelling staat, wordt het ook bedreigd. De woonhuizen en gebouwen uit de wederopbouwtijd zijn in onze tijd toe aan een andere bestemming en vaak ook sloop. Gelukkig wordt in toenemende mate de bouwkeramiek van Anno Smith daarbij gered en zo mogelijk herplaatst.

Boek

Het boek Anno Smith, keramist. De grote gevelversierder is samengesteld door Jaap Ekhart, in samenwerking met Uitgeverij Leander te Groningen. Rudmer Nijman fotografie. ISBN/EAN: 978-94-91181-06-1

Het boek is vanaf 26 november 2015 verkrijgbaar in de winkel van het Groninger Museum, bij de reguliere boekhandel of te bestellen via www.annosmith.nl

Zie ook