Symposium: 'In Vriesland in de slag'

Symposium: 'In Vriesland in de slag'

Op 23 mei 1568 troffen de legers van Willem van Oranje en Philips II elkaar bij Heiligerlee: de veldslag die de opmaat vormde voor de jarenlange strijd die eindigde met de internationale erkenning van de Republiek der Verenigde Nederlanden in 1648.

450 Jaar later blikt het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt terug op deze slag. Tijdens het symposium In Vriesland in de slag laten acht historici uit Nederland, Duitsland en Spanje hun licht schijnen op de aanleiding en de gevolgen van ervan. Daarbij ligt de nadruk op de beleving, verwachtingen en meningen van diverse partijen: Oranje, de inwoners van Heiligerlee en Emden, de Spaanse soldaten en de vluchtelingen.

In Vriesland in de slag

Livestream bij de Groninger Archieven

Het symposium vindt plaats op vrijdag 18 mei 2018 in de Wedderborg, het voormalig woonhuis van de graaf van Aremberg, Jan de Ligne, die bij Heiligerlee sneuvelde. 

Het symposium in Wedde biedt enkel plaats voor genodigden. Om meer mensen de mogelijkheid te bieden dit interessante programma te bekijken en te beluisteren, organiseren de Groninger Archieven een livestream. In de vergaderzaal op Cascadeplein 4 kunt u het hele symposium volgen. Bent u geïnteresseerd in één specifieke lezing? Ook dan bent u van harte welkom, u kunt vrij in- en uitlopen. De hele middag is gratis, ook de thee en koffie. Goed om te weten, er is geen lunch aanwezig. De tentoonstelling over de Vertaalslag rond Heiligerlee in de hal is vrij te bezichtigen.

Programma Symposium

Drs. M.B. (Marianne) Kruijswijk
Opening

Dr. G.A.C. (Anton) van der Lem
Inleiding - Heiligerlee 1568 en de Opstand in de Nederlanden.
Een goed begrip van de gebeurtenissen die aan bod komen vergt inzicht in de politieke, sociale en religieuze achtergronden van de beroerten

Dr. E. (Erik) Swart
Wedercrijgen ofte sterven
Waarom Willem van Oranje en Lodewijk van Nassau juist Groningen binnenvielen, de slag bij Heiligerlee plaatsvond en de rol die de Fortuijn daarin speelde.

Dr. J.A.M. (Jonas) van Tol
Wat wisten ze in Heiligerlee?
De snelheid van berichten in de 16e eeuw en wat de inwoners van Heiligerlee konden weten van de politieke omstandigheden.

PAUZE

Dr. R.P (Raymond) Fagel, B. (Beatriz) Santiago Belmonte MA & L. (Leonor) Álvarez Francés MA
Eer en Schuld
De veldslagen bij Heiligerlee en Jemmingen bekeken door de ogen van Spaanse getuigen en tijdgenoten.

Prof. Dr. R.M. (Raingard) Esser
Migration im Grenzgebiet:
Nordniederländer in Ostfriesland im sechszehnten Jahrhundert.

Drs. J. (Jochem) Abbes
Göttlich musz eine Lehre sein, für die so freudig gestorben werden kann’’.
Schillers uitspraak getoetst aan de Synode van Emden in 1571.

Zie ook