Stadskanaal onder stoom

Stadskanaal onder stoom

Museumspoorlijn STAR schrijft historie. Dit jaar viert de stichting het 25-jarig bestaan.

Stadskanaal onder stoom

Stoomtreinen, stoomtractoren, stoomboten en meer, Dat is Stadskanaal onder Stoom, het stoomspektakel van het Noord-Nederland. Op zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 staat Museumspoorlijn STAR weer bol van de activiteiten. Vele stoomwalsen en stoomtractoren zijn er te vinden. Deze extra editie heeft een extra feestelijk tintje, want Museumspoorlijn STAR bestaat 25 jaar! En bij een feestje horen bijzondere gasten. 

De treinen

Tijdens Stadskanaal onder Stoom rijden er veel treinen. Niet alleen treinen van Museumspoorlijn STAR, maar er rijden ook bijzondere gasten. Zo komt uit Rotterdam stoomlocomotief 01 1075. Dit is de snelste en grootste rijvaardige stoomlocomotief van Nederland. Maar ook de 'vuurloze' stoomlocomotief 6326 zal in actie komen.

Een andere gast is misschien wel de beroemdste stoomlocomotief van Nederland: de 'Bello' van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. 

Nog meer stoom

Tijdens Stadskanaal onder Stoom zijn er niet alleen veel treinen. Bij station Stadskanaal zijn diverse stoomtractoren en stoommachines te vinden. Ook komt stoomboot 'De Jonge Wachter'. Met deze boot kunnen rondvaarten gemaakt worden. De terugreis gaat dan per historische T-Ford-bus van Historisch Streekvervoer Achterhoek.

Voor de jonge bezoekers rijdt er een ministoomtrein van de Osnabrücker Dampflokfreunde bij het station Stadskanaal. Of ga met de pomplorrie op pad!

In de werkplaats bij station Stadskanaal is een beurs met o.a. kleine stoommachines en modeltreinen.

Modeltreinbaan

Tijdens Stadskanaal onder Stoom komen er hele grote treinen, maar wist je dat er ook hele kleine treinen komen? Op de beurs in de loods bij Stadskanaal is de modelspoorbaan van Modellbahn Diepholz te zien! Ook staat de grote modelspoorbaan 'Niedertalbahn' opgesteld. Deze modelspoorbaan brengt je terug naar het Duitsland van de jaren '50 en '60.

Meer informatie

Informatie over de kaartverkoop en de dienstregeling op de beide dagen is te vinden op stadskanaalrail.nl/stadskanaal-onder-stoom/

Zie ook