Stad Groningen viert 72 jaar bevrijding

Stad Groningen viert 72 jaar bevrijding

In april 2017 is het 72 jaar geleden dat de stad Groningen is bevrijd. Het bestuur van de Stichting Het Bevrijdingsbos wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Stad Groningen viert 72 jaar bevrijding
Foto: www.beeldbankgroningen.nl

Programma zaterdag 15 april

Om 20.00 uur start in de Stefanuskerk aan de Noorddijkerweg de presentatie van een, veelal in Groningen opgenomen, unieke documentaire van War Junk Holland van History Channel Canada ism Battlefield Tours. Deze prachtige en unieke beelden worden door Joël Stoppels van commentaar voorzien. Iedereen is welkom; de toegang is gratis, vol=vol. Aanmelden is daarom nodig en dat kan via de button op de site www.bevrijdingsbos.nl.

Joel Stoppels is battlefield gids en oprichter van Battlefield Tours. Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Door middel van de Battlefield Tours wil hij de kennis delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. “De zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden” . Onder de naam Battlefield Tours Groningen begon hij in de zomer van 2012 met zijn rondleidingen. De jonge oorlogshistoricus vindt het belangrijk dat de herinnering aan de oorlog levend gehouden wordt. De generatie die het heeft mee gemaakt heeft, wordt steeds kleiner. Voor jongeren is het belangrijk dat zij weten dat vrijheid niet zomaar iets is. Daar is in de Tweede Wereldoorlog erg hard voor gevochten.

Aansluitend, rond 21.00 uur lopen we naar het regimentenplateau in Het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Tijdens een korte plechtigheid worden de regimenten genoemd en zullen kaarsen bij het regimentenplateau worden geplaatst. Op het regimentenplateau staan de namen van de 23 regimenten welke tijdens de strijd om de bevrijding van Groningen hier hebben gevochten om ons de vrijheid terug te geven.

Programma zondag 16 april 2017

Een aantal organisaties in de stad Groningen (ONS, Stichting Canadian Allied Forces en Stichting Het Bevrijdingsbos) heeft voor het vieren van de bevrijding in Groningen een gezamenlijk programma gemaakt. Het programma is als volgt:

11.00 – 16.00 uur startpunt rondtour met antieke bus; elke 45 minuten vertrekt een bus

Startlocatie: Bevrijdingsmuseum aan de Ulgersmaweg 51 in Groningen
Organisatie: Stichting Het Bevrijdingsbos

Rondtoer met een oude antieke bus. Start bij het Bevrijdingsmuseum, aansluitend via het monument bij de Oostersluis en Het Bevrijdingsbos terug naar het Bevrijdingsmuseum, waar voorafgaand of aansluitend aan de bustour een kijkje kan worden genomen. In het Bevrijdingsbos wordt uitleg gegeven over het ontstaan van het bos en kunnen kinderen (paas)eieren zoeken.

Deze tour duurt ongeveer 1 ½ uur. De rondtour is gratis.

11.30 – 12.00 uur

Locatie: Oostersluis (oude sluis, bocht Damsterdiep/Florakade) in Groningen
Bloemen worden gelegd bij het monument Twee Bruggen
Organisatie: ONS (werkgroep Oosterpark Nooit Saai)

In 2016 is dit monument door burgemeester Den Oudsten van Groningen onthuld. Een monument ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis in 1945, waarbij de toen 22 jarige Canadese soldaat Roy W. Coffin, zijn leven gaf om de familie Dijkema de gelegenheid te geven de sluisbrug handmatig neer te laten, zodat de Canadese tanks via de Oosterhoogebrug konden doorstoten naar Delfzijl.

10.30 – 17.00 uur

Locatie: Museum Canadian Allied Forces, Ulgersmaweg 51 in Groningen
Organisatie: Stichting Canadian Allied Forces

Mogelijkheid om een kijkje te nemen in dit unieke Bevrijdingsmuseum, een museum toegewijd aan de bevrijding van Noord-Nederland en Groningen in het bijzonder.

De toegang is gratis.

Zie ook