Spoor-Jan en de Noord-Ooster Locaal Spoorweg-maatschappij

Spoor-Jan en de Noord-Ooster Locaal Spoorweg-maatschappij

Jan Willink was textielfabrikant en om de producten uit zijn textielfabriek snel en goedkoop bij zijn afnemers te krijgen wilde hij een spoorlijn van Zwolle naar Harlingen aanleggen. Dit ging echter niet vanzelf... Het verhaal van 'Spoor-Jan' en de Nols wordt nu treffend verbeeld in een tentoonstelling op een toepasselijke locatie: het Noord-Nederlands Trein en Tram Museum, gevestigd in het geheel herstelde monumentale Waterstaatstation 3e klasse uit 1865 in Zuidbroek.

Zuidbroek vormde lang een kruispunt van sporen. Vanaf 1868 was er de spoorlijn van Groningen naar Duitsland en in 1910 kwam er een kruisende spoorlijn bij. De Noord-Ooster Locaal Spoorwegmaatschappij (NOLS) opende in 1910 een lijn tussen Stadskanaal en Delfzijl als onderdeel van een veel langere verbinding. 

Op diverse informatiepanelen kunt u de geschiedenis bekijken. Via tablets krijgt u desgewenst aanvullende informatie. De vitrines vullen het geheel aan met onder meer maquettes, voorwerpen en documenten. Door middel van onze app 'iAct digiMuseum' krijgt u achtergrondinformatie en foto's te zien.

De expositie over de NOLS is vanaf 12 februari tot en met 29 mei te bewonderen in het museumstation. Het museum is iedere zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Zie ook