Verhalentournee Spinbarg

Verhalentournee Spinbarg

Beleef Groningse volksverhalen in beeld en geluid aan boord van het binnenvaartschip de Familietrouw. De Verhalentournee van Spinbarg loopt van 18 augustus tot en met 22 oktober 2017.

Verhalentournee Spinbarg
De haven van Delfzijl. Still uit de film 'Overvaart der zielen'

Over Spinbarg

In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

Spinbarg is ook de naam van dit verhalenproject. Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen worden de mensen gevangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. Oude Groningse volksverhalen komen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en zo de verbeelding te stimuleren. Zodat iedereen die Spinbarg heeft meegemaakt, straks widde juffers ziet theedrinken in de mist. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten - een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken.

Tournee

Vanaf augustus 2017 trekt Spinbarg met het historische vrachtschip De Familietrouw van het Veenkoloniaal Museum Veendam door de provincie Groningen. Op 10 locaties verspreid door de provincie kunnen mensen het schip bezoeken. In het ruim staan twaalf kijkkasten: kleine theatertjes, waar de bezoeker verhalen beleeft, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers en componisten. De rondgang door het schip eindigt in de roef, waar bezoekers een muzikaal verhaal horen over de woeste krachten van de zee (compositie Arnold Veeman, uitvoering NNO).
Tijdens de tournee legt de Familietrouw aan op tien locaties. Op iedere aanlegplek organiseren we samen met bewoners activiteiten. Daarbij luisteren en kijken wij naar wat er op een bepaalde plek al gedaan wordt en wat mensen graag willen doen. Daar sluiten wij bij aan. Zo ontstaat op iedere locatie een uniek minifestival met een eigen programma.

Planning tournee 2017:

18, 19, 20 en 21 augustus: Groningen, Kleine der A
1, 2 en 3 september: Sappemeer, haven tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308
8, 9 en 10 september: Blauwestad, Havenkwartier
15, 16 en 17 september: Wedde, Kade naast het gemeentehuis in Wedde, Hoofdstraat 2
22. 23 en 24 september: Termunterzijl, Mello Coendersbuurt
29 en 30 september + 1 oktober: Briltil (Zuidhorn), Hoendiep Westzijde
3 en 4 oktober: Leek, Nienoordshaven
6, 7 en 8 oktober: Warffum, havenstraat
13, 14 en 15 oktober: Zoutkamp, Reitdiepskade ter hoogte van Visserijmuseum (nr. 11)
20, 21 en 22 oktober: Stadskanaal, Centrum naast Eurobrug

Programma Spinbarg in Groningen, 18 t/m 21 augustus

Ligplek Familietrouw: Kleine der A, Groningen
Openingstijden:
Vrijdag 18 augustus: 14.00 - 22.00 uur
Zaterdag 19 & zondag 20 augustus: 12.00 - 22.00 uur
Maandag 21 augustus: 14.00 - 22.00 uur

Doorlopende voorstelling: kaarten worden verkocht per tijdslot. Laatste bezoeker gaat om 21 uur naar
binnen.
Duur voorstelling: 55 minuten
Kaartverkoop via de website en kassa van festival Noorderzon.
NB: De Familietrouw is moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Aanvullende activiteiten:

Noordelijk Scheepvaartmuseum vaart mee met Spinbarg
- Gratis museumtoegang voor Spinbargbezoekers
- Speciale ‘instaprondleidingen’
- Puzzeltocht: zoeken naar de schat van piraat Klaas Stortebeker
- Gratis meevaren met de Emma

Ook in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is dit weekend veel te beleven. Iedereen die voor dit eerste weekend van de verhalentournee een Spinbargkaartje heeft, krijgt - naast gratis toegang* - een exclusieve ‘instaprondleiding’ door het museum. Voor kinderen is er een middeleeuwse piratenpuzzeltocht dwars door het museum. Met een schatkaart gaan ze op zoek naar de schat van piraat Klaas Stortebeker, over wie veel spannende verhalen de ronde doen.
Op zondag 20 en maandag 21 augustus mogen Spinbargbezoekers gratis een tochtje maken met de Emma. Dit schip, in 1922 gebouwd in opdracht van de Provinciale Waterstaat, is de trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Let op: een plek op de Emma is niet gegarandeerd, want de ruimte voor passagiers is beperkt. Voor meevaren geldt: vol is vol.

* Gratis toegang tot het Noordelijk Scheepvaartmuseum met een Spinbargkaartje geldt op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017

Zie ook