Slotsymposium Na de Kerstvloed

Slotsymposium Na de Kerstvloed

Ter afsluiting van een jaar met onderzoek en activiteiten rondom de Kerstvloed organiseren de Groninger Archieven en Stad & Lande een bijeenkomst met lezingen en presentaties. 

Slotsymposium Na de Kerstvloed

Bij het symposium aan de start van dit herdenkingsjaar op 10 december 2016 ging het om de vraag: Natuurramp of bestuursramp: waren de weeromstandigheden bijzonder of was de toestand van de dijken slecht? Het antwoord luidde toen, dat beide een rol speelden.

Daarna kwamen, door het nader bekijken van de bronnen, de mensen duidelijker in beeld. In het slotsymposium op 20 januari staan zij centraal. Wie kwamen er om, zijn daar schuldigen voor aan te wijzen? Hoe gaan de overlevenden met zo’n ramp om en hoe komt het leven weer op gang?

Programma

Diverse sprekers komen aan het woord:

  • Raingard Esser laat zien waarom onderzoek naar de Kerstvloed zo actueel is
  • Tim Soens kijkt in CSI Uithuizermeeden naar de slachtoffers in dat zwaar getroffen dorp en probeert de daders aan te wijzen
  • Richard Paping vergelijkt dat met de gevolgen van de Kerstvloed in de dorpen in de Marne
  • Axel Heinze laat zien, hoe de Kerstvloed in Oost-Friesland verliep en werd opgevangen
  • Marijke Meijer Drees verhaalt over de verwerking van de Kerstvloed in gedichten

De Groninger Archieven nodigden afgelopen jaar publiek uit om mee te werken aan het toegankelijk maken van bronnen over de Kerstvloed. Tijdens deze slotmiddag is er ook aandacht voor de resultaten van dit Maak Geschiedenis-project.

Informatie

Kosten: € 7,50 per persoon, incl. koffie en thee. Deelname uitsluitend na aanmelding via kerstvloed@groningerarchieven.nl.

Het slotsymposium wordt georganiseerd door RHC Groninger ArchievenStad & LandeStichting Verdronken Geschiedenis en Erfgoedpartners Groningen.

Zie ook