Slag om Bourtange

Slag om Bourtange

Dit jaar is het weer even 1814 in Bourtange. Troepen van Napoleon bevinden zich in de vesting. Het Nederlandse leger, gesteund door hulpvaardige legers uit onder meer, België, Duitsland, Engeland en Frankrijk proberen om hun vesting te heroveren. Het is een fascinerend schouwspel met een lange traditie, op een unieke plek, die u meegemaakt moet hebben. Nergens ter wereld is een vesting waar de entourage zo dicht bij de historie komt.

Slag om Bourtange
Soldaten rukken op naar de vesting. - Foto: www.bourtange.nl

Ongeveer 400 soldaten hebben hun kampementen in en om de vesting opgezet. Kleding, wapens, keukengerei, tenten, kampleven en voedingsgewoontes zijn exacte kopieën van de tijd rond 1814. De bezoeker reist daadwerkelijk terug in de tijd.  Beide dagen zijn er overal in vesting schermutselingen en schouwspelen en kan men van dichtbij meemaken hoe het krijgsvolk leeft en werkt in de kampementen en handel bedrijft. 

Het hoogtepunt is de groots opgezette slag. Een grote parade met alle soldaten (uitgezonderd de gesneuvelden en gewonden) sluiten het evenement. 

Het gebulder van de kanonnen, de knallen van de musketten, de krijgsmelodieën op trommels en fluiten en het zien van heldhaftige soldaten die voor hun land vechten, zullen de bezoeker nog lange tijd bijblijven. 

Vanaf donderdag 2 juni marcheren er al militairen uit het Napoleontische tijdperk in en om de vesting Bourtange. Op zaterdag 4 juni is om 10.00 uur de officiële opening. Op zaterdag en zondag vinden vanaf 11.00 uur allerlei activiteiten in de vesting plaats en zijn de bivakken open voor het publiek.

De kanonnen bulderen tijdens het naspelen van de Slag om Bourtange. - Foto: www.bourtange.nl
De kanonnen bulderen tijdens het naspelen van de Slag om Bourtange. - Foto: www.bourtange.nl

Zie ook