Shalom & Moi

Shalom & Moi

Museum Nienoord brengt vanaf 4 september t/m 1 november de Joodse geschiedenis van het Westerkwartier en Noordenveld in beeld. De expositie is een afsluiting van een herdenkingssjaar waarin diverse projecten rond de Joodse historie in de regio zijn gerealiseerd. 

Shalom & Moi
Slagers van joodse de Exportslachterij Van Dam & Co in 1930. - Foto: collectie Historische Kring Gemeente Leek e.o.

Eeuwenlang was het Joodse leven immers verweven met de Westerkwartierders, maar die vanzelfsprekendheid versplinterde volledig in de Tweede Wereldoorlog. Museum Nienoord visualiseert het leven en werken van de voormalige inwoners; briefwisselingen, voorwerpen, ansichtkaarten en foto’s vertellen aan u hun eigen verhaal. Zo maakte de Israelische kunstenares Reli Avrahami een unieke fotoreportage over haar moeder Hertha Denneboom (geboren in Leek), die de oorlog overleefde door onder te duiken. Ook de film over haar leven -geproduceerd door Beno Hofman en Rosan Breman- vindt u terug in de tentoonstelling.

Het dagelijks leven met zijn gebruiken, de Joodse feestdagen en de eredienst in de synagoge worden vormgegeven met bruiklenen uit de collecties van o.a. Museum Het Joodse Schooltje, het Joods Historisch Museum en RHC Groninger Archieven. 

De tentoonstelling wordt op 4 september geopend door dhr. Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. 

SHALOM & MOI is een gezamenlijk initiatief van de Samuel Levie Stichting/Museum Het Joodse Schooltje, Historische Kring Gemeente Leek e.o. en Museum Nienoord. Er wordt verder samengewerkt met diverse cultuurhistorische organisaties uit de regio.

Samenstelling tentoonstelling: Willy van der Schuit.

De haven van Leek in 1914. - Ansicht: www.beeldbankgroningen.nl (1986-12328)
De haven van Leek in 1914. - Ansicht: www.beeldbankgroningen.nl (1986-12328)

Zie ook