Sfeervol kaarslicht met kerst

Sfeervol kaarslicht met kerst

In de Menkemaborg te Uithuizen branden op eerste en tweede kerstdag van 12.00 uur tot 16.00 uur echte kaarsen in de kristallen kroonluchters en zilveren kandelaars. De bezoekers zijn van harte welkom om te kijken hoe de familie Alberda in de 18de eeuw woonde. De kamers zijn versierd in kerstsfeer en tijdens deze bijzondere dagen speciaal verlicht.

Vandaag de dag vinden we kaarslicht sfeervol en bijzonder goed passen bij de donkere kerstperiode. In de 18de eeuw was er nauwelijks andere verlichting en was de sobere verlichting door kaarslicht normaal. Het geeft de bezoeker de mogelijkheid om zich voor te stellen hoe het was om te leven en te wonen zonder elektriciteit, waterleiding of centrale verwarming. De volledig ingerichte kamers van de borg zijn extra versierd in kerststijl, maar zonder een kerstboom, want dat was in die tijd nog niet gebruikelijk. De tafel is gedekt voor het diner met een prachtig servies van Chinees porselein en schitterende zilveren kandelaars. Het lijkt of de familie ieder moment binnen kan komen.

Leven op de borg

Het verhaal over het leven op de borg is te horen in de audiotour waarin Unico Allard Alberda en zijn echtgenote Christina Bentinck de bezoeker meenemen door hun huis. De meiden vertellen daarin hun eigen verhaal. Ook de kinderen van toen, Gerhard en Susanna Elisabeth, nemen de kinderen van nu mee op een spannende tocht door het huis in de junior audiotour. Een echt familiebezoek, waarin men de 18de eeuw kan beleven. 
Voor de allerkleinsten, de kleuters is er de mogelijkheid om met ouders of grootouders een kinderontdekkingstocht te doen.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de decoratief geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst worden dan is de tuin helemaal een sprookje.

Zie ook