Selfies uit de Gouden Eeuw

Selfies uit de Gouden Eeuw

Kunsthistorica Saskia Goddijn geeft in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret. Zelfportretten behoren tot de aantrekkelijkste en spannendste portretten die er zijn. In een zelfportret presenteert een kunstenaar zichzelf; hij (of zij) laat zien wat hij belangrijk vindt en hoe hij zijn beroep, status of positie in de wereld voor het voetlicht wil brengen.

In deze lezing schets kunsthistorica Saskia Goddijn de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret als zelfstandig genre in de Renaissance, staat zij stil bij de diverse functies die een 'selfie' in de Gouden Eeuw kon hebben en de artistieke moeilijkheden en mogelijkheden van het zelfportret. Dat doet zij aan de hand van fascinerende voorbeelden van  de zelfportretten die tijdens de tentoonstelling Hollandse zelfportretten - Selfies van de Gouden Eeuw te zien zijn in het Mauritshuis in Den Haag van 8 oktober 2015 tot 3 januari 2016. 

De lezing wordt gegeven door Saskia Goddijn. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert ze kunstreizen. Haar specialisatie is de kunst van de Contrareformatie, maar ze spreekt ook graag over andere onderwerpen zoals symboliek, zondige vrouwen en moderne kunst. 

Kunst in Zicht

Deze lezing in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel (achter bioscoop Pathé) wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Dit is de vierde lezing in de serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk. Op donderdag 19 november is de vijfde lezing: The Glasgow Boys. En woensdag 25 november is er een lezing over de architect Egbert Reitsma.

Zie ook