Schnitgerfestival 2017

Schnitgerfestival 2017

Burgemeester Peter den Oudsten opent op 31 oktober het Schnitgerfestival 2017 in Groningen. Het is de vijfde keer dat het muziekfestival in Groningen plaatsvindt. Er komen nationaal en internationaal bekende musici naar de stad om concerten en masterclasses te geven op de bijzondere historische orgels die in de stad Groningen staan.

Schnitgerfestival 2017
Het front van het Schnitgerorgel in de Groningse Martinikerk. - Foto: Kees Kugel

Schnitger

Het Schnitgerfestival dankt zijn naam aan Arp Schnitger (1648-1719), een Duitse orgelbouwer die zo beroemd was dat hij wel de Stradivarius onder de orgelbouwers werd genoemd. Schnitger bouwde 170 orgels, waarvan 110 helemaal nieuw. Van de ruim 30 die vandaag de dag nog over zijn, bevindt het grootste deel zich in Noord-Duitsland, onder andere in de Hanzesteden Hamburg, Lübeck, Szczecin, Flensburg en Bremen. Maar Schnitgers roem ging tot ver over de grenzen: in Rusland leverde hij in Moskou twee orgels, o.a. één in 1691 voor Tsaar Peter de Grote. Ook bouwde hij orgels in Portugal, Spanje en Engeland. Heel bijzonder is het orgel in Mariana in Brazilië dat recentelijk is gerestaureerd.

In Noord-Nederland zijn er nog elf Schnitger-orgels, overwegend in de provincie Groningen. De stad Groningen is echter de enige stad ter wereld met drie orgels van orgelbouwer Arp Schnitger: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Deze bijzondere orgelcollectie kan sinds de heringebruikname van het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in 2011 weer volledig worden benut.

Uitgebreid programma

Het programma is nu bekend, de nieuwe website is online en de kaartverkoop is gestart. Vanwege het eerste lustrum, de viering van 500 jaar Luther en de ingebruikname van het splinternieuwe orgel in de Lutherse kerk - een replica van het Schnitgerorgel dat hier ooit heeft gestaan - is deze editie extra feestelijk. Bovendien duurt het festival zes dagen in plaats van drie.

Het Schnitgerfestival Groningen 2017 is van 31 oktober t/m 5 november 2017. Er staat voor ieder wat wils op het programma. Er treden wereldtoppers op, zoals de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble, Sietze de Vries, blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf en zijn Ensemble Cordevento samen met het jonge talent Matthias Havinga.

Er zijn, naast concerten met veel prachtige muziek in kerken en zelfs in huiskamers, ook lezingen, masterclasses, een kinderprogramma, orgelmuziek met poëzie of theater van De Noorderlingen. 

Informatie

Voor het volledige programma en de kaartverkoop kijk je op www.schnitgerfestival.nl.

Zie ook