Rondleidingen op de dag van de Groninger geschiedenis

Rondleidingen op de dag van de Groninger geschiedenis

De geur van de herfst is voor veel Groningers verbonden met de geur van suikerbieten. Het verhaal van deze kenmerkende geur en andere bijzondere verhalen ontdek je tijdens de wandelingen van De Verhalen van Groningen op de Dag van de Groninger Geschiedenis. De wandeling wordt ondersteund door de nieuwe app waarmee Groningen in een openluchtmuseum verandert. Bijzondere cultuurhistorische locaties komen op deze manier tot leven

Rondleidingen op de dag van de Groninger geschiedenis
Boten vol bieten voor de deur van RHC Groninger Archieven, 1930 www.beeldbankgroningen.nl [1785_6597]

Wandel door het openluchtmuseum van Groningen met De Verhalen van Groningen app.

Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op zaterdag 8 oktober nemen we je mee naar de grens tussen vroeger en nu. Zo zie je dat het vervoer van suikerbieten in de herfst van 1930 er heel anders aan toe ging dan nu. Boten vol bieten lagen toen te wachten aan de Emmasingel, bijna letterlijk voor de deur van RHC Groninger Archieven. Beelden van toen zie je terug tijdens de wandeling, die je langs markante locaties rondom de Groninger Archieven voert. Ontdek hoe het verkeer geregeld werd op het Emmaviaduct, de schepen vol turf aan de Zuiderhaven lagen en hoe een gloednieuwe trolleybus er toen uitzag.

Wandeling

Ieder half uur kun je onder begeleiding van een gids een gratis wandeling maken langs een aantal bijzondere locaties uit de Groninger geschiedenis. Het start- en eindpunt van de route is Cascadeplein 4. De wandelingen vertrekken ieder half uur vanaf 11 uur en duren ongeveer 40 minuten. De laatste wandeling is om 16.00 uur. Voor vertrek demonstreert de gids tijdens een korte introductie de werking van de gratis app. Je kunt je ter plekke aanmelden voor de wandelingen.

Verhalen komen tot leven

De Verhalen van Groningen app is een initiatief van de Verhalen van Groningen in samenwerking met RHC Groninger Archieven. Voor het verkrijgen van het historisch beeldmateriaal wordt intensief samengewerkt met regionale archieven en particuliere collecties. De app toont historische afbeeldingen en oude foto’s in het straatbeeld van vandaag en laat automatisch zien welke interessante locaties in de buurt zijn. Zo haal je in één handeling de mooiste historische beelden terug.

Ontdek welke verhalen er bij jou in de buurt te vinden zijn. Download de app gratis in de App Store of de Google Play Store .

Busritten langs Gronings erfgoed

Tijdens de maand van de geschiedenis reizen we iedere zaterdag in een historische bus door de provincie Groningen. Het thema van dit jaar is “grenzen”. We bezoeken verborgen plekjes, horen onbekende verhalen en proeven typisch Groningse etenswaar in pittoreske plaatsjes. Iedere zaterdag bezoeken we een ander deel van Groningen en variëren het thema. Onderweg vertelt een gids over het cultuurhistorisch landschap en overige wetenswaardigheden. Je koopt vooraf één (all inclusive) kaartje, waarvoor je in ruil de reis, de gids, versnaperingen, lunch, entree en veel mooie verhalen ontvangt. Ga je mee? >>Lees meer

Zie ook