Poëziewandeling: Het Duitsland van Groningen

Poëziewandeling: Het Duitsland van Groningen

Groningen en Duitsland, hebben die elkaar echt zoveel beïnvloed? Kunnen we in Groningen verborgen kenmerken van de relatie terugvinden? Ontdek het tijdens de poëziewandeling Het Duitsland van Groningen.

Poëziewandeling: Het Duitsland van Groningen
Kaart: Egbert Haubois (1635-1645), www.beeldbankgroningen.nl

Stichting BeeldBepalend organiseert op 22 oktober een poëziewandeling door de binnenstad van Groningen langs zes bijzondere locaties. In het Universiteitsmuseum, de Lutherse kerk, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID, Pakhuis Libau en boekhandel Godert Walter horen deelnemers het verhaal achter de locatie en geeft een dichter zijn of haar artistieke reflectie geeft op het thema. De zes deelnemende dichters zijn: Renée Luth, Pauline Sparreboom, Rik Andreae, Irene Wiersma, Philip Rozema en Kasper Peters.

We onderzoeken zes thema’s: eten en drinken, religie, oorlog, wetenschap, handel en taal. Je ontdekt dat overal wel een Duitse invloed of overeenkomst te herkennen is. Ook in het Groningse straatbeeld zijn er aanwijzingen, zoals de middeleeuwse pakhuizen uit de Hanzeperiode, een sterk veranderde Grote Markt door de Tweede Wereldoorlog en een Evangelisch-Lutherse schuilkerk van vlak na Bommen Berend in 1672.

De Verhalen van Groningen heeft samen met Stichting BeeldBepalend en het GRID een verhalenposter ontwikkeld. Deze krijg je er gratis bij!

De rondwandeling is onder leiding van één of twee rondleiders. Zij leiden je rond in de stad, de locaties en vertellen over de historische context. In elke groep zitten ongeveer 15 personen. De hele wandeling duurt ongeveer 2 uur en je loopt twee kilometer. Op de meeste locaties kan je zittend luisteren naar de voordracht.

De poëziewandeling is helaas afgelast. Meer info

 

Zie ook