Pinksterspektakel Fraeylemaborg

Pinksterspektakel Fraeylemaborg

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw! In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim 80 historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten, wapenhandelingen en natuurlijk kanonschoten. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange.

Pinksterspektakel Fraeylemaborg
Het kampement met re-enactors. - Foto: Teun Arends

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken, waaronder een geurig varken aan het spit.

Speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de Tachtigjarige Oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp.

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het Koetshuis (met de tentoonstelling Keramiek van Picasso en tijdgenoten) inbegrepen en de expositie van Noordelijke keramisten in de follies. Bovendien draait in de filmzaal in het Koetshuis de film “Oorlog tussen borg en schans van Slochteren”.

Informatie

De landelijke Dag van het Kasteel focust dit jaar op Groningen. Er is een speciale brochure uitgekomen over de borgen die natuurlijk verkrijgbaar is in de museumwinkel van Fraeylema.
Op beide Pinksterdagen 4 en 5 juni speelt alles zich af tussen 11.00 en 17.00 uur.
Entree volwassenen Euro 7,00 ; kinderen t/m 15 jaar Euro 2,50

Meer informatie: www.fraeylemaborg.nl

Zie ook