Papier ontvouwd. Groningers en hun papier

Papier ontvouwd. Groningers en hun papier

Deze zomer besteedt GRID Grafisch Museum Groningen in een bijzondere tentoonstelling aandacht aan het grafische basiselement: papier. 

Papier ontvouwd. Groningers en hun papier

De geschiedenis van papier in Europa begint ruim zeven eeuwen geleden. In Groningen schakelt men iets later over van perkament op papier, maar ook daar lusten ze er na verloop van tijd wel ‘pap’ van. Aan de hand van vijftien onderwerpen krijgt de bezoeker een beeld van het fenomeen papier en de impact die dit medium door de eeuwen heen in Stad en Ommeland heeft gehad. Van de oudste papieren documenten uit onze Groninger Archieven en hun betekenis tot het intrigerende papieren netwerk van vriendenboekjes op de Universiteit. Van het voorname schrijfkabinet van een VOC-ambtenaar tot de luidruchtige achttiende-eeuwse papiermolen Werklust, waar op grote schaal papier uit lompen werd gemaakt. Van de stakingen in de strokartonindustrie tot de overval op een papiertransport in WOII. Van volgestouwde archieven, inclusief ongedierte, tot de verfijnde ornamenten van papierstuc in woonhuis en station. En van de plakkaten op grauw papier ten tijde van de Reformatie tot het exclusieve én duurzaam geproduceerde verpakkingsmateriaal van nu. Het is allemaal drie maanden lang te zien en te beleven in GRID.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door NWO en is onderdeel van het project ‘Paper Princes’ van RuG onderzoeker Dr. M.K. Williams. Studenten en promovendi van de faculteit Geschiedenis deden vooronderzoek, verzorgden bijdragen voor de catalogus en participeerden in de totstandkoming van de museale presentatie. Culturele instellingen uit Stad en Ommeland stellen met enthousiasme bruiklenen beschikbaar, juist omdat de veelal bijzondere objecten zelden getoond worden aan het publiek. Bruikleengevers zijn onder meer RHC Groninger Archieven, Universiteitsbibliotheek Bijzondere Collecties, Veenkoloniaal Museum Veendam, Groninger Museum,  Gemeente Groningen, Stichting Monument en Materiaal, NDE Natuureducatie-Centrum, ESKA, Restaul’art.

Bij de tentoonstelling horen verschillende workshops, zoals papier maken voor kinderen. Voor meer informatie kijk je op de website van het GRID: www.gridgroningen.nl

Zie ook