Open Monumentendag Vrijmetselaarsloge Veendam

Open Monumentendag Vrijmetselaarsloge Veendam

Anthony Winkler Prins, de Veendammer predikant, schrijver, dichter en encyclopedist, was in 1878 medeoprichter van de vrijmetselaarsloge in Veendam. Hij bedacht de naam ‘Het Noorderlicht’. De loge bestaat al meer dan 130 jaar en is daarmee één van de oudste vrijmetselaarsloges in ons land.

Het gebouw staat er al sinds 1878 en ziet er aan de buitenkant uit als een normaal woonhuis. Echter, achter de voorgevel herbergt het één van de mooiste werkplaatsen van Nederland. De rituele ruimte werd in 1926 uitgevoerd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Groen. Kenmerkend zijn het gotisch gewelfde plafond en de inrichting in Art Deco en Jugendstil uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Wat is de vrijmetselarij?

Wie vrij denkt, wil anderen tegenkomen die ook vrijdenken. Je wilt niet anders mans opinie opgelegd krijgen. Geen dogma’s. Je zoekt je eigen route door het leven. Maar niet eenzaam, niet alleen. Je zoekt een plek waar mensen naar jou luisteren. Zoeken naar antwoorden op levensvragen. Dat is wat vrijmetselaren doen.

Activiteiten Open Monumentendag

  • Openstelling loge en werkplaats, zaterdag, 09-09-2017, van 10.00 – 16.00 uur.​
  • Presentatie over de ontstaansgeschiedenis van de loge “Het Noorderlicht” en de geschiedenis van de vrijmetselarij in Veendam.

Vrijmetselaarsloge ‘Het Noorderlicht’ is te vinden aan het Beneden Westerdiep 47 in Veendam.

Zie voor meer informatie ook: www.logenoorderlicht.nl.

Zie ook