Open Monumentendag Delfzijl

Open Monumentendag Delfzijl

Ook dit jaar organiseert de stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl weer de Open Monumentendag. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 september vinden er in de stad allerlei activiteiten plaats.

Open Monumentendag Delfzijl
De oude Waterpoort in Delfzijl. - Ansicht: Collectie RHC Groninger Archieven

Opening vrijdagavond 8 september

De aftrap van de Open Monumentendag 2017 in Delfzijl vindt plaats met een lezing door de heer Jan Emmelkamp. De titel is: “Boeren en hun boerderijen in en rond Delfzijl”. Jan Emmelkamp is schrijver van het boek Boerderijen, Borgen en Buitenplaatsen, Steenfabrieken en Molens rond Delfzijl. Dit boek wordt op 7 oktober gepresenteerd in de Protestantse kerk in Farmsum. De lezing vindt plaats in Gebouw “Het Anker” , Menno van Coehoornsingel 21, Delfzijl (naast de Kruiskerk)
Aanvang 20.00 uur
Toegang gratis

 

Open Monumentendag op zaterdag 9 september.

Van 11 tot 17 uur vinden er diverse activiteiten plaats rond en op het Molenbergplein. In de Centrumkerk (nu makelaardij Brandsma en de Jong ) is doorlopende beamerpresentatie over de Schans van Delfzijl en zijn geschiedenis te bezichtigen.
Om 13.45 en 15.15 uur: in de Centrumkerk een korte film van Jan Kerbof: De laatste trek. Deze film gaat over de laatste trek van een garnalenvisser uit Delfzijl.
Verder zijn er allerlei boeken over Oud Delfzijl in de kerk aanwezig.

Om 13.00, 14.30 en 16.00 uur start bij de Centrumkerk telkens een wandeling met gids door het gebied rond het Molenbergplein. Onderweg is er straattheater en zang, verzorgd door PAZ (Podiumkunsten Aan Zee) uit Delfzijl. Zij beelden types uit de 19e eeuw uit, die alles te maken hebben met het zeemansleven in en rond de haven.
Deze optredens zijn bij café “Stad en Lande” (waar de reders aan de zeelieden hun verdiende loon uit betaalden en dat gaf veel verwikkelingen met de echtgenotes, die dat op zagen gaan aan drank in de kroeg) en op de Damsterkade (daar zwaaiden de echtgenotes de zeelui uit die weer gingen varen) en bij de Kleine Waterpoort. Bij de Synagoge, aan de Singel, (Joods badhuis van vroeger) zijn badscènes.
Als Kiepkerel probeert Michiel Megens uit Groningen bij Café Lokaal zijn waren aan de man te brengen. Zijn vertolking van het aloude beroep krijgt een modern randje met een lied. Zijn optredens zijn bijzonder geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Een Stadsomroeper loopt rond en bij molen Adam is er een echte molenaar met allerlei soorten graan en een quizje. Ze geven zo een historisch kijkje in het Delfzijl uit de 19e eeuw.

Het programma wordt verzorgd door de Stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl en is gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op ErfgoedGemeenteDelfzijl.nl.

Zie ook