Open Depotdag Nienoord

Open Depotdag Nienoord

Een kijkje achter de schermen in het depot bij de tuigenkamer, het ambachtenatelier, de museale expositie rijtuigen en een hele collectie arresleden.

Op zondag 22 januari houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de vierde keer de zeer succesvolle 'Open Depotdagen'. Bezoekers krijgen toegang tot ruimtes die anders gesloten zijn voor het publiek, er zijn demonstraties en er is werk in uitvoering te zien. De Open Depotdagen bieden een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen!

Het museum geeft al sinds enkele jaren rondleidingen in het depot. De bezoeker krijgt dan uitleg en informatie gedurende een rondgang van een half uur en ziet slechts een beperkt deel van het depot.  Een van de bijzondere pronkstukken uit het enorme depot is de Galaberline van de laatste Duitse keizer Wilhelm II,  met het bijbehorende verzilverde tuig. ‚Äč

De afgezette en verdreven keizer zocht in 1918 asiel in Nederland en kwam met  59 wagonladingen spullen naar Doorn. Daaronder verschillende luxe rijtuigen en automobielen. Drie fraaie rijtuigen uit de stallen van Potsdam kwamen uiteindelijk naar Leek.
De Koninklijke Galaberline van Wilhelm II staat voor deze gelegenheid aangespannen in het depot:  4 paarden met het bijbehorende luxe, verzilverde tuig.
Bezoekers krijgen verder toegang tot ruimtes die anders gesloten zijn voor het publiek. Er zijn demonstraties en er is werk in uitvoering te zien. 

Bezichtiging

Medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het APK-station voor koetsen, de tuigenkamer, de restauratie van bekleding, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding, gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen. 
De bovenverdieping met onder andere de unieke arrensleden is voor het eerst onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken en archiefstukken. In de Borg is er na het zien van zoveel moois de gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers nog even na te praten.

Informatie

De Open Depotdag vindt plaats op zondag 22 januari van 13.00-17.00 uur. De entree bedraagt € 6,00; donateurs, vrienden en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.

Zie ook