Open Boerderijenroute door het Westerkwartier

Open Boerderijenroute door het Westerkwartier

Het Westerkwartier: een nog originele veehouderij uit het begin van de vorige eeuw, de mooiste gerestaureerde boerderij van Nederland gecombineerd met een documentaire van Geert Mak over Van Lennep en Van Hogendorp. Het project Boerderij in Beeld heeft een mooi programma samengesteld voor de derde editie van de Open Boerderijenroute op 1 juli. De vorige routes voerden door het Oldambt en het Hoogeland en waren erg populair.

Open Boerderijenroute door het Westerkwartier

Bezoek en bewonder de fraaie historische boerderijen in het Westerkwartier. De bus van het project Boerderij in Beeld voert langs de mooiste plekken van deze bijzondere streek en onderweg krijgen de deelnemers uitleg over landschap en boerderijen. In de ochtend voert de route door het Zuidelijk Westerkwartier en wordt een nog originele veehouderij uit het begin van de vorige eeuw aangedaan. Vervolgens gaan we naar de mooiste gerestaureerde boerderij van Nederland (2013).

Tijdens de lunch, die hier wordt geserveerd, wordt een film vertoond van Geert Mak over de voettocht die Van Lennep en Van Hogendorp in 1823 langs boerderijen in de provincie Groningen maakten. Daarna vervolgt de route naar één van de boerderijen die in de film voorkomt; de woonplaats van de landbouwvernieuwers Teenstra in Lauwerzijl. Deze boerderij is lang een voorbeeld geweest voor de boerderijbouw in Groningen. De excursie eindigt in de omgeving van Niehove waar een boerderij op een bijzondere manier is verbouwd tot woning met kantoorruimte.

Boerderij in Beeld

Met het project Boerderij in beeld geven Erfgoedpartners en de Boerderijenstichting Groningen stof tot nadenken over de boerderij als cultuurhistorisch icoon van het Groninger platteland. Met excursies, een fototentoonstelling en diverse randprogramma’s maakt het publiek kennis met heden, verleden èn toekomst van de Groninger boerderijen. Doel van Boerderij in Beeld is bij te dragen aan een grotere bewustwording en het stimuleren van het debat over de aanblik van het Groningse platteland en zijn boerderijen.

Informatie

Wilt u meedoen aan de Open Boerderijenroute door het Westerkwartier op 1 juli? Stuurt u dan een mail naar info@erfgoedpartners.nl of bel met 050 – 313 00 52 (Erfgoedpartners). Vertrekpunt is bij de parkeerplaats van het gemeentehuis in Zuidhorn om 10.00 uur. Rond 17.00 uur bent u weer terug op het vertrekpunt. Kosten zijn 25 euro p.p. (alles inclusief). Er kunnen maximaal 40 personen mee.

Voor meer informatie over Boerderij in Beeld: www.boerderij-in-beeld.nl.

Zie ook