Onder Vuur, 350 jaar 1e Münsterse Oorlog (1665-1666)

Onder Vuur, 350 jaar 1e Münsterse Oorlog (1665-1666)

Ondanks de schaal van de oorlog en de impact ervan op het oosten van Nederland en speciaal de provincie Groningen, geldt de Eerste Münsterse Oorlog (1665-1666) als een bijna vergeten geschiedenis. Onder Vuur vertelt voor het eerst het historische verhaal van de oorlog in samenhang en met diepgang.

Onder Vuur, 350 jaar 1e Münsterse Oorlog (1665-1666)
De bisschop van Munster achtervolgd door de Dood, prent van Hendrick Hondius op een pamflet uit 1665. - Collectie Rijksmuseum

Bijna 350 jaar geleden, op 20 september 1665, valt de Prins Bisschop van Münster, Bernhard von Galen, later bekend geworden als Bommen Berend, het oosten van Nederland binnen. De Republiek der Nederlanden heeft op dat moment haar handen al vol aan zeeslagen tegen de Engelsen. Een geheim bondgenootschap tussen Münster en de Engelsen moet de jonge Republiek op haar knieën dwingen. Gesteund met Engels geld start de Prins Bisschop twee veldtochten. Wat later de Eerste Münsterse Oorlog gaat heten, begint.

Ondanks de schaal van de oorlog en de impact ervan op het oosten van Nederland en speciaal de provincie Groningen, geldt de Eerste Münsterse Oorlog als een bijna vergeten geschiedenis. De gelijktijdige zeeoorlog, denk alleen al aan Michiel de Ruyter, en het rampjaar 1672 waarbij de Prins Bisschop opnieuw huis houdt, zijn veel bekender. 350 jaar na de Eerste Münsterse Oorlog is het hoog tijd om hierin verandering te brengen.

Tal van activiteiten

In september gaat Onder Vuur, 350 jaar Eerste Münsterse Oorlog (1665-1666) van start, met drie verbonden exposities, een herdenking, publicatie, lessen en meer. Het programma heeft tot doel een breed publiek kennis te laten maken met de geschiedenis van de Eerste Münsterse Oorlog. Tegelijkertijd vertelt Onder Vuur voor het eerst het historische verhaal van de oorlog in samenhang en met diepgang.

Onder Vuur is een project van Cultuurhistorisch Centrum OldambtHistorische Vereniging WesterwoldeMuseum de Oude Wolden en Vestingmuseum Oudeschans. De projectgroep werkt samen dan wel ontvangt ondersteuning van tal van partners. Onder Vuur heeft een eigen website: www.ondervuur1665.nl

Zie ook