Olielicht in de Openlucht

Olielicht in de Openlucht

In de donkerste dagen van het jaar steekt Openluchtmuseum Het Hoogeland het licht aan. Op 22 en 23 december biedt het museum een sprookjesachtig schouwspel van olielampen, kaarslicht, warmte en muziek. Wie wil ervaren hoe een 19e eeuwse winter werd ervaren, kan tijdens deze avonden terecht in het openluchtmuseum.

Olielicht in de Openlucht
Olielamp. - Foto via Flickr

Eens in de twee jaar organiseert het openluchtmuseum vlak voor de kerstdagen een manifestatie. Tijdens twee avonden worden alle gebouwen in het museum voorzien van hun authentieke licht. Van kaarsen in het Vrouw Fransens’ Gasthuis tot olielicht in de schilderswerkplaats en de woonwagen. Bezoekers ervaren zo hoe donker het wel niet was in de tijden voordat we elektrische verlichting kenden.

Stemming

Tijdens de olielichtavonden is er levende muziek op het terrein. De eerste avond zingt het ensemble Van Heijk zijn repertoire van kerst- en winterliederen. De tweede avond is het de beurt aan het Speelduo Ephraim, dat volksmuziek uit de hele wereld brengt. In het dorpscafé Bie Koboa luistert accordeonist Zachar Gazarjan de stemming op.

Vertellen

Een nieuw element is Het Verhalencafé in Het Schippershoes. Samen met De Verhalen van Groningen en het project Onze Spullen 2.0, organiseert het museum de mogelijkheid voor bezoekers om te vertellen over hun eigen ervaringen met objecten uit de collectie. Aan de hand van een aantal voorbeelden komen gesprekken op gang en worden verhalen verteld.

Eten

Een bezoek aan de olielichtavonden kan is goed te combineren met een maaltijd in de horeca van het museum. In Het Auditorium worden voor een laag bedrag snert en stamppot geserveerd. In de dorpskroeg kunnen bezoekers genieten van warme chocolademelk en glühwein. Het museumcafé blijft de hele avond open voor andere drankjes.

Praktische informatie

Zowel op 22 als op 23 december is het openluchtmuseum geopend van 17.00 tot 21.00 uur. De entree bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar.

Zie ook