Oktobermaand Kindermaand

Oktobermaand Kindermaand

Oktobermaand Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. 

Oktobermaand Kindermaand
Schedels en gebitten vergelijken in het Universiteitsmuseum in Groningen. - Foto: Erfgoedpartners

Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Aan Oktobermaand Kindermaand doet weer een keur aan instellingen mee zoals musea, molens, theaters, tuinen, een bibliotheek, een tekenatelier etc.  Voor elke leerling van elke school is er een kaart met informatie en een verwijzing naar de website www.kindermaand.nl, waar alle activiteiten met een uitgebreide beschrijving te vinden zijn. Al deze activiteiten zijn voor de kinderen gratis te bezoeken, alleen voor begeleidende (groot)ouders of verzorgers kan entree worden gevraagd.

Oktobermaand Kindermaand is een succes. Steeds meer culturele instellingen ontdekken de manifestatie zoals blijkt uit nieuwe aanmeldingen. Veel erfgoedinstellingen worden geleid door vrijwilligers en beschikken niet over een educatieve dienst. Op deze manier kunnen ze toch aan educatie doen, één van de kerntaken van een museum. Oktobermaand Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Organisatie is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen en de scholen.

Het nieuwe oude huis

Het prentenboek ‘Het nieuwe oude huis’, een uitgave van Erfgoedpartners, is geschreven door de kinderboekenauteur Tjibbe Veldkamp, de illustraties zijn van Hans Prij. Het boek is onderdeel van de leskist die speciaal voor dit lespakket is ontwikkeld. In het prentenboek staat de verandering van de eigen omgeving door de tijd centraal. De leerlingen komen via het boek in aanraking met verschillende bijzondere gebouwen uit hun eigen omgeving zoals een kerk, een brugwachtershuisje en een molen. Ze ontdekken waar de gebouwen oorspronkelijk voor bedoeld waren, hoe ze nu worden gebruikt en denken na over de aspecten die zij zelf belangrijk vinden in hun omgeving, wat ze willen behouden en wat ze kwijt zouden willen.

Zie ook