Oktober: Maand van de geschiedenis 2015

Oktober: Maand van de geschiedenis 2015

Oktober 2015 is de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met het thema Tussen Droom & Daad. Dromen doen we allemaal, maar wanneer worden dromen werkelijkheid? Wat waren de dromen van vroeger die de wereld van nu hebben geschapen? Met debatten, workshops, lezingen, voorstellingen en speciale rondleidingen ontdekken we gisteren om vandaag te begrijpen.

Oktober: Maand van de geschiedenis 2015

10 oktober: Dag van de Groninger Geschiedenis - Groningen

Zaterdag 10 oktober is dit jaar uitgeroepen tot de Dag van de Groninger Geschiedenis. Het is voor de 29ste keer dat het grootste geschiedenisevenement van Groningen uitpakt en deze keer met het thema 'Tussen Droom en Daad'. De Dag van de Groninger Geschiedenis wordt traditiegetrouw gehouden in het gebouw van het RHC Groninger Archieven in Groningen en maakt onderdeel uit van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Groninger Archieven.

Dromen op de Menkemaborg - Uithuizen

De gehele maand oktober organiseert de Menkemaborg verschillende activiteiten voor kinderen. In een gratis audiotour leer je meer over de dromen van Gerhard, Susanna en Fieke, jonge bewoners van de borg uit vervlogen tijden. Ook kun je een tekening van het steenhuis van de Menkemaborg ophalen en die omtoveren tot je eigen droomkasteel; voor de mooiste ontwerpen zijn er leuke prijzen beschikbaar.

Op 21 oktober om 10.00u houdt directeur-conservator Ida Stamhuis een lezing over hoe de eigenaars van de Menkemaborg een simpel steenhuis uitbouwden tot een fraai buitenhuis. De lezing vindt plaats in de vergaderzaal, die normaal niet toegankelijk is voor publiek. Slechts 12 bezoekers kunnen bij de lezing aanwezig zijn - reserveren is dan ook noodzakelijk (via info@menkemaborg.nl of tel. 0595 431970). Kosten € 7,50 - inclusief koffie en koek. De lezing duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Museum Oude Wolden - Bellingwolde

Bij de tentoonstelling over de eerste inval van de Bisschop van Munster in het oosten van Nederland in 1665-1666 worden een aantal rondleidingen gegeven. Op vrijdagmiddag 9, 16 en 23 oktober kun je steeds om 14 uur aanhaken bij instap-rondleidingen met museummedewerker/historicus Tjarko van Dijk. Invalshoek van de rondleiding is het perspectief van Prins Bisschop Bernhard von Galen (Bommen Berend), zijn dromen van het herstel van de katholieke orde en Groningen in zijn bezit. Als toegang geldt de normale entreeprijs (€ 4,50) van het museum. MOW Laifhebbers hebben gratis toegang. Je hoeft je niet in te schrijven maar kan je tot enkele minuten van te voren melden bij de balie. Bij een te grote groep zal MOW de rondleiding splitsen. Op 20 oktober houdt Tjarko van Dijk een lezing over de dromen van Bommen Berend. De lezing begint om 20.00u in het Museum Oude Wolden.

17 oktober: Erfgoeddag - Eemshaven

Op de Erfgoeddag Groningen kun je samen met wetenschappers graven naar de loop van de Oereems en een duik nemen in de geschiedenis van dit bijzondere stukje Nederland. De Erfgoeddag wordt jaarlijks georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en erfgoed. Dit jaar bezoeken we het gebied rondom de oer-Eems, bij de huidige Eemshaven. Hier kan men de molen de Goliath bezichtigen, zelf een boring doen in de kwelder en daarna luisteren naar een lezing in het sfeervolle kerkje van Oosteinde. De locaties liggen op fietsafstand van elkaar, maar zijn ook goed te bewandelen.

25 oktober: Multatuli, leven tussen droom en daad - Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

In het kader van de Maand van de Geschiedenis houdt Manuel Claasen in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal een causerie over Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887). Deze geldt algemeen als een van onze grootste schrijvers, zo niet de grootste. Zijn werk kent een enorme variatie in genres en onderwerpen. Velen kennen alleen zijn Max Havelaar, die helaas door sommigen louter negatief herinnerd wordt als het moeilijke boek waar ze zich op de middelbare school doorheen moesten worstelen. Jammer, want het is ook nu nog een ten volle genietbaar werk, als men de juiste introductie krijgt. Manuel Claasen hoopt die te geven en te laten zien hoe geëngageerd, beeldend en hier en daar ook uiterst humoristisch het werk is. De lezing vindt plaats op 25 oktober in het Streekhistorisch Centrum en begint om 14.30u.

DAM154 in Appingedam
DAM154 in Appingedam

Groningse Dromen en Daden met de DAM154

Waar droomden Abel Tasman, Willem Albert Scholten en Aletta Jacobs van? Wat bracht de industrialisatie de hardwerkende Groningse boer? Hoe zette Groningers de droom om de Waddenzee te beheersen om in daden? Samen met archieven, musea, borgen en andere cultuurhistorische organisaties, gaat De Verhalen van Groningen tijdens de Maand van de Geschiedenis  in op de Dromen en Daden van Groningers. Op de zaterdagen 3, 10, 17, 24 en 31 oktober worden busritten georganiseerd langs de verschillende activiteiten door de provincie. Tijdens deze rondreizen in een museale bus (bijv. de DAM154) gaan we op bezoek bij Groningse daad geworden dromen en andere activiteiten die in het thema passen. Onderweg vertellen gidsen verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis van Groningen.

Zie ook