Ode aan de bevrijders van Winschoten

Ode aan de bevrijders van Winschoten

De gemeente Oldambt is dit jaar gastgemeente van de Stichting Vier 5 mei in de provincie Groningen. De stichting organiseert de viering van de vrijheid in de provincie (De dialoog die oorlog heet). In het kader hiervan brengt De Verhalen van Groningen de mobiele installatie Thanks naar Winschoten waarmee de bevrijders van onze provincie worden geëerd.

Ode aan de bevrijders van Winschoten
De mobiele bevrijdingsinstallatie Thanks (hier in Delfzijl) eert de bevrijders van Groningen

Bezoekers van Winschoten kunnen de bevrijding op indringende wijze beleven. In de drie lopen van de opvallende tank van mat plexiglas van 7x3 meter zijn drie verschillende films te zien: de bevrijding van de stad, de bevrijding van de provincie en daarnaast een film over de bevrijding van het Oldambt. Centraal daarin staan de Belgische militairen van de Britse Special Air Service (SAS) die de weg vrijmaakten voor de oprukkende Canadezen. Een echte ode aan de bevrijders!

Expositie OVCG

Vervolgens is er koffie met iets lekkers in cultuurhuis De Klinker waar u ook de gelegenheid heeft tot een bezoek aan de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Oldambt van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Daarbij ligt de nadruk op de Joodse geschiedenis. Drie korte filmportretten over de oorlog in het Oldambt, die filmmaakster Liefke Knol maakte in opdracht van het OVCG, zijn onderdeel van de tentoonstelling die tot en met 8 mei is te zien.

Thanks is van 27 april tot en met 7 mei van 12.00 uur tot 17.00 uur te zien op het Klinkerplein in Winschoten.

Thanks is gerealiseerd in samenwerking met Rabonk, RHC Groninger Archieven, Gronings Audio Visueel Archief, G2K × PIT en Joël Stoppels van Battlefield Tours.

Zie ook