Noordelijke Architectenportretten - Gerrit Nijhuis

Noordelijke Architectenportretten - Gerrit Nijhuis

Architect Gerrit Nijhuis staat centraal in de eerste tentoonstelling in de serie Noordelijke Architectenportretten. Onder het thema 'Bouwen volgens de laatste mode: verhoudingen & versieringen' heeft Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en architectuurcentrum, een interactieve tentoonstelling ingericht om de bezoeker antwoord te geven op de vragen: wat ís architectuur? wat dóet architectuur? en hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen? De eerste van in totaal vier Noordelijke Architectenportretten is van 7 april t/m 5 juni te zien in de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS1957) in Eelde.

Noordelijke Architectenportretten - Gerrit Nijhuis
Een van de bekendste panden die Gerrit Nijhuis ontwierp.

Architect Gerrit Nijhuis, actief tussen 1880 en 1920, bouwde niet alleen veel, hij bouwde vooral ook mooi, heel mooi. Vandaar dat er 100 jaar later nog zeer veel gebouwen van zijn hand overeind staan, en een groot deel daarvan is inmiddels monument. En zeker een tentoonstelling waard. Om te laten zien hóe mooi, is er veel beeldmateriaal in de tentoonstelling verwerkt. En dan geen onbegrijpelijke bouwtekeningen of raadselachtige maquettes, maar prachtige grote foto’s en forse, sierlijke ontwerpen van Nijhuis’ hand.

Nijhuis heeft vooral in de stad Groningen gebouwd, maar ook veel op het Hoogeland en in de omgeving van Haren, Paterswolde/Eelde en Glimmen. Buiten de stad bouwde hij meest villa’s; in de stad herenhuizen, winkelpanden, banken, fabrieken en andere bedrijfsgebouwen. Het karakteristieke Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen is één van zijn bekendste werken.

Virtual reality

“Bij een tentoonstelling over architectuur, ruimtelijke vormgeving immers, moeten bezoekers ook echt die ruimtelijkheid van de gebouwen kunnen ervaren”, aldus Heleen de Wit, curator. “En dat kán in deze tentoonstelling, want er kan (net) echt in de panden van Nijhuis rondgekeken worden, het publiek kan er zelf doorheen dwalen: VR (virtual reality) -brillen liggen klaar om Nijhuis’ villa’s en herenhuizen van buiten maar vooral ook van binnen te beleven.” Verder worden de bezoekers uitgedaagd om ‘de architect in jezelf’ te ontdekken door een eigen gevel te bouwen met speklagen, hoekstenen, frontons, traveeën, sierankers, deuren en ramen.

Documentaire

Speciaal voor deze tentoonstelling is een documentaire gemaakt over de hedendaagse, in zekere zin aan Nijhuis verwante architect Jurjen van der Meer van de Zwarte Hond. Hij wordt gevolgd in het tot stand komen van een ontwerp voor een dubbel winkelpand met daarboven appartementen in het hartje van de stad Groningen. Dat dat de nodige voeten in de aarde heeft laat zich raden.

Informatie

Verhoudingen & versieringen, over architect Gerrit Nijhuis die altijd bouwde volgende de laatste mode, opent op 7 april voor publiek en loopt t/m 5 juni. De tentoonstelling in de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS1957) in Eelde is geopend van donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Zie ook