Noordelijke Architectenportretten - Egbert Reitsma

Noordelijke Architectenportretten - Egbert Reitsma

Egbert Reitsma staat centraal in de tweede tentoonstelling in de serie Noordelijke Architectenportretten. Op vrijdag 9 juni opent de tentoonstelling haar deuren voor publiek. Onder het thema 'Kleur & vorm: Bouwen met bezieling’, heeft Stichting Berlagehuis Usquert, Noordelijk Bouw- en Architectuurcentrum, een bijzondere tentoonstelling ingericht om de bezoeker antwoord te geven op de vragen: wat ís architectuur? wat dóet architectuur? en hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen? De tweede van in totaal vier portretten is t/m 30 juli te zien in een van Reitsma’s ontwerpen: de Goede Herderkerk in Bedum.

Noordelijke Architectenportretten - Egbert Reitsma
Het plafond van de gereformeerde kerk van Appingedam, door Egbert Reitsma ontworpen.

De tentoonstelling ‘Kleur &Vorm: Bouwen met bezieling’, is een portret van Egbert Reitsma, die bijna dertig kerken bouwde. Veel daarvan in het noorden, maar ook elders in Nederland. Hij was een zeer getalenteerd architect, een kunstenaar eerder dan een dienstbaar maker van gebouwen als gebruiksvoorwerpen. Voor de oorlog bouwde hij in de uitbundige expressionistische stijl van de Amsterdamse School. Destijds was deze stijl zeer geliefd bij de Gereformeerden. Deze vroege kerkontwerpen zijn spectaculair, zowel wat de vorm als wat het kleurgebruik betreft.
Hij kreeg het vak in de vingers toen hij als beginnend architect voor het bureau van Willem Kromhout in Rotterdam werkte, de architect die aan de bakermat van de Amsterdamse School stond. In 1920 keerde Egbert Reitsma terug naar Groningen en begon hij aan zijn eerste kerkontwerpen.

Virtual Reality en documentaire

In de tentoonstelling wordt speciale aandacht besteed aan de kerken in Kollum, Appingedam en Andijk, waarvan ook Virtual Reality opnamen te zien zijn. In de speciaal voor de tentoonstelling gemaakte documentaire spreekt architect Paul van Bussel zich uit over de invloed van Reitsma op latere generaties noordelijke architecten. Vergelijkingen met zijn eigen werk komen daarbij uiteraard ook ter sprake. De film is geproduceerd door Stichting Beeldlijn en gemaakt door Lotte Veltman en Jasper Huizinga.
 

Te zien in juni en juli 

'Kleur & vorm', over architect Egbert Reitsma die 'bouwde met bezieling’, opent op 9 juni voor publiek en loopt t/m 30 juli. De tentoonstelling in de Goede Herderkerk in Bedum is geopend van donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.noordelijkearchitecten.nl en op Facebook.

Architectuurmanifestatie

De Goede Herderkerk is één van de vier kerken waarin in juni en juli de architectuurmanifestatie ‘De Amsterdamse School in Groningen’ plaatsvindt. Een fietstocht leidt de bezoeker langs vier kerken in Bedum, Appingedam, Onderdendam en Westeremden. De fietstocht is  te verkrijgen bij de VVV’s van Bedum en Appingedam en in de vier kerken zelf.

<p>De Goede Herderkerk in Bedum, een ontwerp van Egbert Reitsma.</p>

De Goede Herderkerk in Bedum, een ontwerp van Egbert Reitsma.

Zie ook