Expositie 1000 Woningenplan

Expositie 1000 Woningenplan

Bij de Groninger Archieven is nu een tentoonstelling te zien over het 1000 Woningenplan, het eerste grootschalige wederopbouwproject van Nederland. De tentoonstelling was vorig jaar al te bekijken in Usquert, maar is nu uitgebreid met interieurfoto’s van Fritsie Willems. Bovendien is er speciale aandacht voor de woningen in Hoogkerk en Oosterhoogebrug.

Expositie 1000 Woningenplan
Toespraak van minister J. in ’t Veld bij de oplevering van de duizendste woning in Hoogkerk-Zuid, 8 mei 1952. - Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, www.beeldbankgroningen.nl (2248-2805).

Vijf jaar na de oorlog werd eindelijk de schrijnende woningnood in de dorpen van Groningen aangepakt. Het 1000 Woningenplan uit 1950, bedacht door burgemeester Huib Ottevanger van Ulrum, zorgde voor de bouw van 1165 arbeiderswoningen in 31 Groningse gemeenten tegelijk. 

De tentoonstelling “1000 Woningenplan” is samengesteld door Beno en Elzo Hofman en laat verleden, heden en toekomst van het 1000 Woningenplan zien. De geschiedenis van het project  wordt verteld aan de hand van historisch fotomateriaal, archiefstukken en meubilair. Wie nieuwsgierig is naar de nog bestaande 1000 Woningenplanhuizen kan de film en foto’s van Fritsie Willems bekijken. Zij maakte de documentaire “Duizend Huizen” over de bewoners van de huizen en zij fotografeerde de woonkamers. Alle interieurs zijn gefotografeerd vanuit exact hetzelfde standpunt, waardoor een mooi beeld ontstaat van variatie-in-eenheid, of eenheid-in-variatie. Over de toekomst van de woningen van het 1000 Woningenplan hebben studenten van de Academie Minerva in Groningen zich gebogen. Hun ideeën zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Fotoboek

De interieurfoto’s van Fritsie Willems zijn verzameld in het fotoboek “Kamerstuk voor stuk”. Het fotoboek is vanaf donderdag 18 augustus te koop bij de receptie van de Groninger Archieven en kost €8,50.
De tentoonstelling en het fotoboek maken deel uit van het project “Duizend Huizen” van Stichting Berlagehuis Usquert. www.1000-huizen.nl.

Zie ook