Muziek voor Sint Martinus

Muziek voor Sint Martinus

Tijdens de jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen vindt op vrijdag 11 november een bijzonder concert plaats: Het Martinibeiaard, het grote orgel en het schoolensemble van de GSV verzorgen gezamenlijk een muzikaal festijn, dat plaatsvindt tussen 12.45 en 13.30 uur. Het uitzonderlijke concert is gratis te beluisteren in het schip van de Martinikerk.

Muziek voor Sint Martinus
Het Schnitgerorgel in de Martinikerk. - Foto: martinikerk.nl

Carillon en orgel spelen gezamenlijk. De organisatoren zorgen er voor dat dit bijzondere samenspel tegelijkertijd hoorbaar en zichtbaar is voor het publiek.
Het carillon wordt bespeeld door stadsbeiaardier Auke de Boer. Achter het grote orgel zit organist Eeuwe Zijlstra. Het schoolensemble van de GSV wordt geleid door muziekdocent Marcel den Os. Het schoolensemble heeft in de landelijke BZT Muziekshow recentelijk een plek verworven in het orkest dat in december in Carré voor koningin Máxima mag spelen.
Tijdens het Sint Martinusconcert wordt ook een nieuw lied over Sint Martinus ten gehore gebracht. Stadsdichter Kasper Peters schreef op uitnodiging de tekst.  De muziek is gecomponeerd door Anne Caesar van Wieren en Eva Waterbolk.
Beiaardier, organist en schoolensemble spelen verder onder meer: Fanfare (orgel en beiaard) van Jean Joseph Mouret; Für Elise van Ludwig van Beethoven; Concierto no 3 van Antonio Soler.

Vesper

Op diezelfde vrijdag 11 november verzorgt de Raad van Kerken van de stad Groningen een Vesper in het koor van de Martinikerk (17.00-17.30 uur), samen met leden van de Syrisch-Orthodoxe Christengemeenschap. 

Organisatie

De stichting Martinibeiaard Groningen, de Vereniging Vrienden van de Martinikerk en de andere partners binnen het Groninger Sint Martinusberaad (Stichting Martinikerk, Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken) hebben dit bijzondere concert mogelijk gemaakt.

Zie ook